תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

מעסק של אחד לעסק של שניים

07/07/2016

עסק קטן מתמודד בתחילת הדרך עם שאלות רבות. לרוב, בעל העסק הוא זה שמתפעל אותו. הוא משקיע את זמנו בקידום, שיווק, ניהול פיננסי של העסק, בקרה וכמובן ייצור השירות או המוצר שהוא מציע. בין אם מדובר בחנות קטנה או בעסק שנותן שירות, בעל העסק הוא זה שמבצע את רוב המטלות בתחילת הדרך

עם הזמן, מתעוררים אתגרים חדשים. אחד האתגרים הוא ללא ספק ניהול זמן. אנו מתמודדים עם משימות רבות לאורך היום, צריכים לתת מענה ללקוחות, לשווק את העסק כדי ליצור צמיחה, לקדם מטרות – שירותים ומוצרים חדשים ולפעול בתוך העסק – כלומר, לעשות את העבודה עצמה. זהו בדיוק השלב שבו אנחנו מתלבטים האם להכניס עובד לעסק, שיוכל לקחת על עצמו חלק מהמטלות.

אז למה לשלב עובד נוסף בעסק?

זו השאלה שמעוררת בנו לא מעט מחשבות לכאן ולכאן. האם באמת אני צריך עוד אדם שישפיע על העסק שלי? איך אוכל להעביר לו את התשוקה שלי – זו שעמדה מאחורי הקמת העסק. אלו הן שאלות שהתשובות עליהן לא קלות.
עם זאת, יש יתרונות ברורים להעסקה של עובד:

  • צמיחת העסק והזדמנות להגיע ללקוחות רבים יותר-
    עובד שמפנה חלק מזמננו ליזום יותר בתוך העסק, מאפשר לנו להגיע ללקוחות רבים יותר ולחפש פתרונות ודרכים לקידום העסק שלנו. בנוסף, הוא עוזר לנו למצוא את הזמן להמציא ולפתח עוד מוצרים ושירותים בתוך העסק.
  • ניהול נכון יותר של המשימות-
    כשאנחנו עמוסים במשימות והכל נופל עלינו, המשימות נעשות בצורה חפוזה ולא תמיד טובה כמו שרצינו. עובד בעסק יכול להפוך את ביצוע המשימות ליעיל יותר, כשיש חלוקה בין שני אנשים של המשימות השונות.
  • התמקצעות-
    עובד מאפשר לנו לגדול גם מבחינה מקצועית. הוא מפנה לנו שעות שבהן אנחנו יכולים ללמוד ולהתעדכן במה שקורה בתחום שלנו, לחשוב על שיתופי פעולה מקצועיים ולפתח כלים מקצועיים בתוך העסק.

מה כרוך בהכנסת עובד לעסק מבחינה פיננסית?

חשוב לדעת שהעסקת עובד היא משימה רבת אחריות. עובד שכיר דורש מאיתנו, לפי החוק בישראל, תנאי העסקה ברורים. תשלומי ביטוח לאומי, פנסיה מסודרת, קרנות, חופשות והבראה – כל אלו הם בגדר חובה אם אנחנו רוצים להיות מעסיקים הוגנים. בנוסף, חשוב להכיר את תנאי ההעסקה הכלליים בישראל – מתנאי העסקה של נשים בהריון ועד לחוקי שעות העבודה המותרות ביממה.

כיום, ניתן לקבל ייעוץ וליווי בהעסקת עובד ראשון בעסק לאחר שעד כה עבדתם לבד. ייעוץ כזה ניתן על ידי משרד העבודה ועל ידי יועצים פרטיים המתמחים בשינוי נהלי עבודה בעסקים קטנים ובגיוס עובדים לעסקים קטנים. אלו יבטיחו שתגייסו את העובד רק לאחר שקיבלתם הדרכה על נהלי העסקה לפי חוק.

אם גם אתם שוקלים ייעוץ מקצועי לעסק ומעוניינים בתכנים רלוונטיים במיוחד לעצמאים,
הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים לניהול נכון של העסק שלכם.

איך יודעים לאיזה תפקיד לגייס עובד?

עוד שאלה חשובה בדרך לעובד הראשון בעסק היא מה אותו עובד יעשה. כאמור, עסק של אדם אחד מכתיב לא מעט מטלות שאותן מבצע אותו יזם. לפני החיפוש אחר עובד מתאים חשוב להגדיר מהם הסמכויות שאנו מעבירים הלאה.
האם אותו עובד יעסוק באדמינסטרציה או ידאג לשיווק העסק? האם אותו עובד יטפל בלקוחות בעוד אנחנו מקדמים את העסק מאחורי הקלעים? כדאי להכין תוכנית עבודה מסודרת שתגדיר את הסמכויות שלכם ואת הסמכויות של העובד. כך יהיה קל יותר לגייס עובד מתאים ולהתמיד בהעסקתו.

חשוב לשים דגש על תהליך הגיוס

מכיוון שבעסק קטן מדובר בשותף מהותי למערכת, חשוב להשקיע מחשבה בתהליך הגיוס. לא כדאי לגייס את העובד הראשון שמגיע לראיון. מומלץ לערוך סבב ראיונות מסודר, לכתוב נקודות חשובות שצריך להציף במהלך הראיון ולהיערך לכל ראיון מראש.

חשוב להגדיר במודעת הדרושים את הצרכים והתנאים להעסקה ולערוך סינון מוקפד של קורות החיים. כך תוכלו לצמצם את רשימת המרואיינים ולתת תשומת לב לכל נושא במהלך הראיון. צריך לבחור עובד שיכול להבין את המהות של העסק, מתחבר לתחום העיסוק, בעל הכשרה מתאימה ובעיקר – מעוניין ללמוד מכם על החזון שמאחורי העסק.

אחת הדרכים לאתר מועמד שידבר בשפה שלכם היא לדבר על התנהגות ולתת כדוגמה סיטואציות שונות שעולות בעסק, לצד סיטואציות שמציגות שאלה על התמודדות והתנהגות מתאימה. התשובות הפתוחות הללו יכולות לשקף את יכולתו של המועמד להתמודד עם משימות בעסק.

שכיר או פרילנסר? 

התלבטות נוספת שעולה בשלב זה בעסק, היא האם להעסיק עובד כשכיר או להעדיף פרילנסר.
בעוד שאדם עצמאי המציע את שירותיו יכול לספק מענה מקצועי טוב ואינו מחייב אותנו לתשלום המיסים הכרוכים בהעסקת עובד שכיר, הוא זה שקובע לעצמו את סדר העדיפויות, כיוון שיש לו לקוחות נוספים.

עובד שכיר, לעומת זאת, מחויב לעסק ומפתח בדרך כלל רמת מעורבות גבוהה יותר. כשמדובר בניהול אדמינסטרטיבי, טיפול בלקוחות או שיווק העסק – עובד שכיר ייתן לרוב מענה נוח יותר.

לסיום, הכנסת עובד נוסף לעסק קטן הוא תהליך שאינו קל, ולרוב גורר התמודדות לאורך תקופה ארוכה. מסיבה זו חשוב להכיר מראש את תנאי ההעסקה היום, את חוקי העבודה ולהגדיר לעצמנו את הסמכויות שלנו ושל העובד. הגדרה מדויקת מראש תעזור לכם ליצור צוות מנצח ותקל על העבודה שלכם ושל העובד.

מעוניינים בטיפים נוספים לניהול נכון של העסק? 
הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
    רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
    אתם קוראים: מעסק של אחד לעסק של שניים
    Website by:

    © 2017 מיטב דש בע”מ
    אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.