כל ילד יודע מה זה "בזבזן". אבל במציאות, עולם הבזבזנות רחוק מלהיות הומוגני. הוא מכיל שלל טיפוסים, שאצל כל אחד מהם הפזרנות באה לידי ביטוי בדרכים שונות. מבחינתכם, לכל הטיפוסים יש מכנה משותף אחד: כדי לחיות טוב ועם ביטחון כלכלי לעתיד – אתם לא רוצים להידמות לאף אחד מהם, ובטח לא לגרסה הקיצונית של כל טיפוס.
"עליי" היא מילת המפתח בשגרת חייו של הנדיב הידוע. הוא מחלק מהונו לכולם, גם אם הוא במינוס ואין לו באמת שום הון
האם יכול להיות שגם אתם כאלה? שאלה טובה. הנה ארבעה טיפוסי בזבזנים. ספרו לנו בסקר למי מהם אתם הכי דומים.
1. זה ש"חי רק פעם אחת" (ולא מוותר על השופוני)
רבים מאמינים שחיים רק פעם אחת, ובכל זאת מודעים למגבלות תקציב. אבל הוא? חי כמו מלך. מילדות הוא טיפח כל מיני פנטזיות, ואין לו כוונה לוותר עליהן. ואין לזה קשר לסכומים שעומדים (או לא עומדים) לרשותו. הוא תמיד חלם על המכונית הכי מפוארת, אז הוא קנה כזאת. הוא ידע שיגור בבית הכי מפואר (מי העז לקרוא לטירה שלו סתם "בית"?), וגם על זה הוא סימן "וי". אין מדינה שהוא לא ביקר בה, ואין מלון פאר שהוא לא ישן בו. השעון שלו שווה עשרות אלפי דולרים. וכל פריט לבוש שלו עולה כמו משכורת שנתית של שכיר ממוצע.
על רמת חיים פחות גבוהה מזו הוא לא מתפשר. מה יהיה בעתיד? האם הוא חסך לפנסיה ולהוצאות לא צפויות? אל תבלבלו לו את המוח עם השטויות האלה. החיים זה מה שקורה כאן ועכשיו. מגיע לו. ובא לו. כל הפאר והשופוני האלה נותנים לו תחושת כוח וזה מה שהוא צריך.
2. הלארג' בהגזמה (שמחלק לכולם ממה שיש או אין לו)
"עליי" היא מילת המפתח בשגרת חייו של הנדיב הידוע. הוא מחלק מהונו לכולם, גם אם הוא במינוס מזעזע ואין לו באמת שום הון. לא מטריד אותו מה יהיה מחר, בעוד שנתיים או בעוד 40 שנה. החבר'ה יושבים במסעדה? הוא משלם קומפלט על כולם. מבלים בבר? הוא כבר ימצא סיבה טובה להזמין את כולם למשקה על חשבונו. מחפשים ספונסר לפעילות חברתית? הוא מיד שם. רצה בפייסבוק או בוואטסאפ בקשה לסייע למישהו להגשים חלום? הוא מיד יתנדב לסבסד. ורצוי שהקרדיט לתורם יהיה מספיק בולט שיעשה לו טוב על הלב.
לחסוך משהו לעתיד? לחיות בהתאם לתזרים? לתרום בגבולות ההיגיון הסביר? אל תפריעו לפילנטרופ להציל את העולם, גם אם יום אחד הוא יזדקק בעצמו לחבל הצלה.
3. האופטימי ללא גבולות (וללא קשר למציאות)
אופטימיות היא תכונה מבורכת. אבל כשזה נוגע לניהול כלכלי, גם לה דרושים גבולות. הטיפוס שלוקח את האופטימיות כמה צעדים קדימה בטוח שבשנה הבאה הוא ירוויח ים כסף. אמנם היום השכר שלו לא משהו, אין לו חסכונות, השקעות או נכסים מניבים, אבל כל אלה לא מונעים ממנו לחיות כמו מיליונר. הוא שקוע עד הצוואר בהלוואות, שבעזרתן הוא קונה כל מה שמתחשק לו, כולל מכונית חדשה, בית מרשים, טיולים מסביב לעולם ומה לא. הוא לא יוותר על החיים הטובים רק בגלל שעכשיו הוא עוד לא עשה את המיליון הראשון.
פשוט ברור לו שאוטוטו הוא יתעשר: או שהמשכורת שלו תשתדרג בעשרות אלפי שקלים לחודש, או שהוא יזכה בלוטו או שתיפול עליו ירושה מדוד רחוק שלא מוכר לו. זה רק עניין של זמן. זמן למה? בעיניו – עד שהוא יביא את המכה.
קראו עוד במגזין:
- למה הפנסיה של גברים גבוהה יותר ואיך את יכולה לנצח את זה?
- מטיול חלומי ועד טיפול שיניים מהגיהנום: 5 הוצאות כספיות לא צפויות
- כך תחסכו כ- 750 ₪ בחודש: המדריך לקיצוץ ההוצאות
4. המשקיע הכושל (או חסר המזל)
זה שמאמין בהשקעות מניבות ויודע כמה חשוב להיערך לעתיד, רק שהבחירות שלו, איך נגיד בעדינות, לא משהו. הוא רוצה להיות רגוע בפנסיה, ולכן מוציא את מיטב כספו על מגוון השקעות מעניינות שהוא מאתר. בכל פעם הוא שם עין על מיזם טכנולוגי מהפכני, על סטארט-אפ שישנה את העולם או על נכס נדל"ן מבטיח במדינת עולם שלישי שאיש לא שמע עליה.
הוא תמיד יודע בוודאות שמדובר בהשקעת המאה שתהפוך אותו למיליארדר. שהוא הולך להיות הביל גייטס הבא. אבל איכשהו, עד היום כל ההשקעות הסתיימו בכשלונות מהדהדים. שוב ושוב הוא מאבד את המכנסיים, אבל הוא לא מתכוון להתייאש. הוא יודע בכל ליבו שיום אחד זה עוד יקרה. שיהיה לו בהצלחה.
מישהו מהטיפוסים האלה מוכר לכם מקרוב? עבור רובנו, הכסף הוא הרבה יותר מביטחון ושקט נפשי. הוא גם מקור לכיף ולהנאות החיים. וכמו בכל תחום אחר, נוסחת הקסם היא האיזון שבין שני הקצוות – הבזבזני והחסכני. מקווים שתדעו למצוא את האיזון הנכון.
רוצים לקרוא עוד בנושאי חיסכון? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.
מעניין, הולך לחשוב כמו מי אני...
אני דווקא לא זיהיתע את עצמי אבל יש פה אחד בול כמו השכן המשוגע שלי
לפי הסקר שלכם כמעט כולם חושבים שהם אופטימיים. במציאות זה ממש לא ככה
קורעעע בעלי זה בדיוק מספר 4
שטויות לחסוך לחמש שש שנים הבאות ןלחיות כמו גדול