תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

למה הפנסיה של גברים גבוהה יותר ואיך את יכולה לנצח את זה?

27/08/2017

חשבת פעם מה אם הפנסיה שתקבלי תהיה כמו זו של גבר שעוסק באותו מקצוע כמו שלך? כיצד ישפיע עלייך גיל הפרישה המוקדם לנשים? נראה לך שתוכלי לחיות בכבוד מקצבת הפנסיה שלך? בקיצור, זה מה שאת צריכה לדעת על הפנסיה שלך

למה הפנסיה של גברים גבוהה יותר?

קרן פנסיה היא תכנית החיסכון והצבירה העיקרית שממנה נקבל את הקצבה החודשית, שתשמש בפועל כמשכורת שלנו, לאחר הפרישה. תחשיבים שונים שנערכו, מצביעים על פער משמעותי בין סכומי הצבירה של גברים לאלו של נשים, כך שעלול להיווצר ביניהם פער של 30%-40%. לא פחות! למרות החתירה לשוויון, עדיין קיימות כמה סיבות הגורמות להיקפי צבירה נמוכים יותר אצל נשים. מעצבן, אה? בכל מקרה, כדאי שתכירי את הגורמים לפער הזה, כדי שתוכלי לצמצם אותו.

כשבוחנים את עשרת העיסוקים הנפוצים ביותר אצל גברים, בולטת העובדה שהם השתכרו כפול מהשכר המקובל בעשרת העיסוקים הנפוצים ביותר אצל נשים

פערי שכר בין נשים לגברים

שכרן של נשים בישראל נמוך בהשוואה לשכרם של הגברים. על פי נתוני הלמ"ס, בשנת 2015 השכר הממוצע של נשים בישראל עמד על 68% בלבד משכרם של גברים. כשבוחנים את עשרת העיסוקים הנפוצים ביותר אצל גברים, בולטת העובדה שהם השתכרו כפול מהשכר המקובל בעשרת העיסוקים הנפוצים ביותר אצל נשים.

משרות אם ומשרות חלקיות

כשבוחנים גברים ונשים שהצטרפו בגיל זהה לשוק העבודה, מגלים כי קיים פער גדול בין המגדרים בהיקף התעסוקה. נשים רבות מועסקות באורח קבע במשרות אם ובמשרות חלקיות. חלקן אף יוצאות ממעגל העבודה או מצמצמות את היקף המשרה לאחר חופשת הלידה, לצורך גידול הילדים וטיפול במשק הבית.

מקצועות שוחקים שגורמים לפרישה מוקדמת

העיסוקים הנפוצים ביותר בקרב נשים הם מקצועות הטיפול, ההוראה והאדמיניסטרציה. מלבד העובדה שרמות השכר בעיסוקים אלה נמוכות יותר, המציאות מלמדת כי השחיקה בהם גדולה יותר ולכן נשים רבות מסיימות את תעסוקתן סביב גילאי 55-60. לעומתם, מקצועות נפוצים בקרב גברים הם ניהול, תכנות ועבודות ייצור, לצד מקצועות בשכר נמוך כמו נהיגה ואבטחה. מקצועות אלה מתאפיינים בשחיקה איטית יותר ובהשתתפות ארוכה יותר במעגל העבודה, המסתיימת רק סביב גיל הפרישה לגברים (67).

 

קראו עוד במגזין:

 

מאריכות חיים אבל פורשות צעירות יותר

קביעת גיל הפרישה לנשים הוא נושא שנוי במחלוקת שחוזר ועולה לדיון ציבורי מדי תקופה. נכון להיום, גיל הפרישה לנשים בהתאם למוסד לביטוח לאומי הנו 62 ועתיד לעלות בהדרגה ל-64. גיל הפרישה הנוכחי נמוך ב-5 שנים מגיל הפרישה לגבר, שנקבע ל-67. לעומת זאת, על פי נתוני הלמ"ס לשנת 2015, תוחלת החיים הממוצעת לגברים בישראל היא 80.1 שנים, ואילו נשים מאריכות ימים יותר ותוחלת החיים הממוצעת שלהן הנה 84.1.

עובדות אלו יוצרות ניגוד מובנה. מחד, משך תקופת הצבירה לנשים קצרה יותר ומאידך תקופת הפנסיה לקבלת הקצבה, ארוכה יותר. כתוצאה מכך שקרנות הפנסיה החדשות הינן קרנות "צוברות" (כלומר הקצבה שתקבלי תלויה בסכום שצברת במשך השנים), ישנה משמעות רבה לגובה החיסכון המצטבר ולמשך התקופה שבה תשולם הקצבה. כך למעשה נוצר אפקט ניגודי כפול הגורם להקטנת הקצבה החודשית לנשים.

 כיצד תנצחי את הפער?

יש לך סיכוי לצמצם את הפער ואולי אפילו לגשר עליו? ממש כן. ישנן כמה פעולות שתוכלי לבצע בנקודות זמן שונות במהלך השנים, שיאפשרו לך להתגבר ולצמצם את פער הצבירה ובמקרים מסוימים אף לנצח אותו:

1. הארכת חופשת לידה

ילדת בן או בת? אולי בכלל תאומים? שיהיה במזל טוב! החלטת להאריך את חופשת הלידה בכדי לשהות עוד קצת לצד הפצפון/נת? מצוין! אבל אל תשכחי לדאוג גם לעצמך ולשמור על עקביות ההפקדות והרצף הביטוחי בתקופת חופשת הלידה.
בהתאם לחוק, על המעסיק להמשיך ולהפריש כספים לפנסיה או לקופת הגמל של היולדת במהלך חופשת הלידה, כאילו שהעובדת הוסיפה לעבוד בתקופה שעבורה היא זכאית לדמי לידה (15 שבועות - נכון לשנת 2017). כדאי לוודא שהמעסיק אכן העביר את ההפרשות כנדרש.

נשים המאריכות את חופשת הלידה אינן זכאיות להפרשות פנסיוניות עבור תקופת ההארכה וכתוצאה מכך עלול להיווצר "חור" ברצף ההפקדות. המשמעות היא צבירה נמוכה יותר בחיסכון הפנסיוני ופגיעה עתידית בגובה הקצבה, במקרים מסוימים אף תיתכן פגיעה ברצף הביטוחי.

אז מה עושים?

כצעד ראשון, מעדכנים מראש את קרן הפנסיה על הארכת חופשת הלידה. בהתאם לנסיבות ייתכן ויוצע לך ביטוח ריסק זמני שישמור על הרצף הביטוחי ועל זכויותייך בקרן. כצעד שני, רצוי שתמשיכי להפריש באופן עצמאי לקרן הפנסיה סכום שישמר את גובה הכיסוי הביטוחי. כך תוכלי לשמור על רצף ההפקדות ולצבור יותר כסף לתקופת הפרישה.

 2. זכאות לקבלת פיצויים לאחר לידה

החלטת להישאר עם התינוק בבית? נשים לאחר לידה שאינן חוזרות לעבודה או משנות את היקף משרתן לצורך גידול הילדים, זכאיות במקרים רבים לקבל את הפיצויים שנצברו עבורן. שימי לב כי משיכת פיצויים במהלך שנות החיסכון מקטינה באופן משמעותי את הצבירה ופוגעת בקצבה העתידית שלך.

אז מה עושים?

עלייך לדעת כי הזכאות לקבלת הפיצויים אינה מחייבת את משיכת הפיצויים. ניתן (ואפילו רצוי) להשאיר את הפיצויים בקופה כשהם זמינים למשיכה ובכך לשמור על היקף החיסכון שהצטבר לזכותך.

poll questionהאם את דואגת לעדכן את קרן הפנסיה שלך?

3. עדכון סטטוס ומצב משפחתי

קרן הפנסיה מכילה רכיב ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה ורכיב נוסף לקצבת שארים. עבור הרכיב הזה את משלמת מדי חודש מתוך החיסכון בקרן. אם את לא נשואה, ללא בן זוג או שאין לך ילדים - תוכלי לחסוך את עלות ביטוח השארים.

אז מה עושים?

הודיעי לקרן הפנסיה שאת מוותרת על כיסוי השארים וכך תייעדי את החיסכון ליתרה הצבורה. שימי לב, הודעה זו תקפה למשך 24 חודשים בלבד. במידת הצורך יהיה עלייך לעדכן את קרן הפנסיה בכוונה להאריך שוב את תקופת הוויתור.

4. התאמת מסלול השקעה

קרן הפנסיה מציעה עבור לקוחותיה מסלולי השקעה שונים וברמות סיכון שונות. שימי לב, לא כל מסלול מתאים עבורך. בבחירת מסלול השקעה ישנה משמעות רבה לנתונים כמו גיל, זמן עד לפרישה ומקורות הון נוספים.

אז מה עושים?

חשוב שתהיי עם אצבע על הדופק ותעדכני את מסלולי ההשקעה בהתאם לשינויים שיחולו במהלך השנים. כיום ניתן גם לבחור במסלולים תלויי גיל הפועלים בשיטת ה"טייס האוטומטי". במסלולים אלו שינוי המסלול נעשה במועדים קבועים בהתאם לגילו של העמית.

5. הגדלת ההפקדה באופן עצמאי

הפתרון היעיל ביותר לצמצום פער הצבירה, הוא הגדלת ההפקדות באופן עצמאי. נכון לשנת 2017 שיעור ההפקדה לעובדת שכירה עומד על 6.5% שמשלם המעביד, 6% שמשלמת העובדת ו- 6% לפיצויים שגם אותם משלם המעביד.

אז מה עושים?

כצעד ראשון, ניתן להגדיל את הפרשת חלק העובדת באחוז נוסף, עד לרף המקסימלי של 7% מהשכר. כך בפעולה קטנה של אחוז בודד שהפרשת לקרן, תוכלי להגדיל את סכום החיסכון ואפילו לקבל הטבות מס בתנאים מסוימים. זכרי, כל שקל שתפרישי היום אמור להשיא תשואה שתגדיל את הצבירה לגיל הפרישה.

כצעד מתקדם יותר המתאים לנשים שכירות ועצמאיות, ניתן להפריש לתכנית עצמאית בקרן הפנסיה עד לתקרת ההפקדה המקסימלית (3,966 ש"ח לשנת 2017). בכך, תוכלי לקבוע את גובה החיסכון וגובה הקצבה המבוקשת לגיל הפרישה ללא תלות בשכר החודשי, וגם ליהנות מההטבות, הביטוחים והתנאים הייחודיים לקרנות הפנסיה.

חוששת ממחויבות?

ואם את רוצה להגדיל את ההפקדות אבל גם לשמור על כל האופציות פתוחות, יש דבר כזה? כן, זה אפשרי. פתרון חדש נותן מענה לנשים שדואגות לעתידן ומעוניינות להגדיל את ההפקדות לפרישה, ועם זאת לשמור על הכספים נזילים למשיכה. קופת גמל להשקעה היא מוצר משולב שמאפשר את נזילות הכספים לאורך כל תקופת החיסכון ומציע הטבה ייחודית של פטור ממס למי שתחסוך בקופה עד לגיל הפרישה. יש לציין כי זהו מכשיר חיסכון, אשר אינו כולל מרכיבי ביטוח.

אין ספק כי יש פער מובנה, משמעותי ובעייתי בצבירה ובקצבה העתידית של נשים לעומת גברים. אבל ההחלטה והיכולת לצמצם ואפילו לנצח אותו, נתונה בידיים שלך.

הכתבה עניינה אתכן? רוצות לקרוא עוד בנושא זה?
הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 4 שנים

    איך אני יכולה להעלות את אחוז ההפרשה החודשי (שכירה|)

  • לפני 5 שנים

    כדי לחיות בכבוד צריך לחוקק חוק בכנסת שקובע שאת הכסף שמגיע לנו שיהיה נטו ללא מס של 35 אחוזים ואז נוכל להנות מהפנסיה כספי צבירת פנסיה ללא מס

    • לפני 5 שנים

      חוה שמיר

  • לפני 5 שנים

    פרשתי מהוראה ממושכת בגיל 52. רגע לפני שהיה קורה לי ארוע קרדיולוגי. את הפנסיה שלי ניתן לראות רק עם טלסקופ החלל!!!
    ואני צריכה לחכות עד 62 לביטוח לאומי. רולטה רוסית. מי ימות קודם?

    • לפני 5 שנים

      אם היית עובדת של משרד החינוך, את זכאית לפרישה מוקדמת ולקבלת פנסיה מהאוצר.

  • לפני 5 שנים

    גיל פרישה צריך להיות בהתאם למקצוע
    אחיות שעבדות משמרות חגים שבתות לא יכולות לעבוד עד גיל פרישה 62 ובטח לא 64 רוב האחיות שיוצאות בגיל הנל לא נהנות מהפנסיה אני מסתכלת סביבי וזה עצוב!!!
    אחוז לא מבוטל חולה וזה מהשטח
    ואני שעובדת רק לילות 26 שנה לא אקבל פנסיה את
    המשמרות שלי אלה רק את המשכורת בסיס וזה חוצפה
    כי עכשיו אני מתחלקת עם מס הכנסה וכל הביטוחי חובה אבל בפנסייה לא פשוט אקבל משכורת בסיס
    מדינה חסרת צדק חבר כנסת שתי קדנציות ויש לו פנסייה כבר רק בגלל שחימם כיסא
    שנה טובה

    • לפני 5 שנים

      אכן מדינה חסרת צדק???? ומה לגבי עובדים חסרי מוטיווציה לבדוק את זכויותיהם טרם כניסה למקצוע??? כעמו מורים או אחיות לדוגמה. ואסביר לך אחותי: מה היה קורה אילו לפני שנרשמת לבית הספר לאחיות היית נפגשת עם מתכנן פיננסי או סוכן ביטוח פנסיוני שהיה מסביר לך בצורה בהירה מהן תנאי השכר והפרישה של אחיות, ואז היית מקבל החלטה מושכלת האם בכלל להיכנס למקצוע הזה או שלא. במצב כזה מרבית אלה שנכנסו למקצוע האחיות כמו גם למקצועות ההוראה או עבודה סוציאלית ששם המשכורות נושקות את 5000 שקלים לחודש, לא היו בכלל מתחילות במסלול שכזה, אז היה נוצר מחסור ולמדינה לא היתה ברירה אלא לצ'פר את מי שיבוא למקצועות האלה וכמובן בשכר גבוה בהרבה.
      אבל כמו שמורים נוטים להסביר לעצמם (לתרץ) את מצבם העלוב במילים "שליחות" ו"אוהב לעבוד עם בני נוער" ועוןד שטויות מהסוג הזה או אחיות שמדברות על "ערכי שמירת חיי אדם" וכו', זה המצב. אפשר בהחלט לעבוד במקצועות שליחות אבל רק אחרי שעושים קודם שריר למדינה ויוצרים מחסור אמיתי במשק עד שלפקידי האוצר לא היתה ברירה ואז הייתן רואות תלוש שכר גבוה בהרבה ופנסיה ראויה.

  • לפני 6 שנים

    לא להאמין... גם יוצאות לפנסיה 5 שנים לפני הגברים גם חיות יותר וכל המאמר זה כאילו הנשים מקופחות ... העצמה הנשית מזמן הפכה להיות מגוכחת וחסרת בסיס. הפמיניזם המודרני הוא על זכויות יתר לנשים ולפי הכתבה גם זה לא בסדר... מה בסדר? שהגברים יעבדו והנשים יקבלו הכל?

    • לפני 5 שנים

      צודק לחלוטין!! אני בן 62, לא באשמתי מובטל. לא רוצים "זקן" כמוני. ואני לעומת נשים צריך להכות עד גיל 67.
      62,63 או 67 לא השאלה. העניין הוא, שצריך להיות אותו גיל, גם נשים וגם גברים.
      היינו בגן יחד, התחלנו כתה א' יחד, תיכון, צבא, אז מדוע שלא נסיים יחד, שיוון!!!!

    • לפני 5 שנים

      אם נשים נשחקות בלידות למה הם חיות 5 שנים יותר?

    • לפני 5 שנים

      הגברים מקבלים שכ3 גבוה יותר ולא נשחקים בלידות.

  • לפני 6 שנים

    אנחנו - אני ואשתי -פתרנו את הבעיה של הפנסיה שלנו. פשוט השקענו בדירות וזה מכניס כסף טוב אחרי 10% מס

  • עורך
    לפני 6 שנים

    רעות שלום,
    קרן הפנסיה של ישראל המנוהלת ע"י מיטב דש היא אחת משתי הקרנות שנבחרו ע"י משרד האוצר לניהול קרן פנסיה ברירת מחדל. למידע נוסף תוכלי לפנות אלינו במגוון ערוצי התקשרות. מצ"ב קישור לאיזור "צור קשר"באתר מיטב דש https://www.meitavdash.co.il/contact-us//

  • לפני 6 שנים

    סרטון ממש חשוב.
    בדקתי לגבי קקרן הפנסיה שלכם ולא הבנתי האם מדובר בקרנות הפנסיה המוזלות שפרסם משרד האוצר?
    מישהו יכול לחזור אלי לגבי זה?

  • עורך
    לפני 6 שנים

    במענה לשאלתה של ברוריה (תגובה 4).
    עדכון מצב אישי לצורך ויתור על כיסוי שארים, תקף ל24 חודש בלבד עפ"י הוראות הרגולציה.
    הסיבה לכך היא שלא פעם מבוטחים שמצבם האישי השתנה (התחתנו, נולדו ילדים) לא זכרו לעדכן את קרן הפנסיה והשארים נותרו ללא ביטוח.

  • לפני 6 שנים

    חשוב מאוד, הראיתי לאישתי. עכשיו צריך שתעשו סרטון כזה גם לגברים, כי גם אנחנו יכולים וצריכים לקבל טיפים לשפר את הסכום שנחסוך לפרישה.
    למרות שבסופו של דבר, הקרן פנסיה ברירת מחדל שזכיתם מתאימה לכולם ומשפרת תנאים

  • לפני 6 שנים

    תודה

  • לפני 7 שנים

    תודה רבה על הכתבה החשובה. לא ידעתי את כל הדברים האלה.

  • לפני 7 שנים

    זאת השאלה.

  • לפני 7 שנים

    מדוע צריך לעדכן בכל 24 חודשים מחדש על הויתור של הכיסוי שארים?
    שיעדכנו את זה אצלם עד שאני אעדכן מחדש שאני מעוניינת בו

  • לפני 7 שנים

    חשוב מאוד שכל אחת תשתף הלאה וכמה שיותר נשים יצפו בזה.

  • לפני 7 שנים

    האם הדברים נכונים רק לגבי נשים? כי הכל כתוב בלשון נקבה? ולפי השפה בעברית כשפונים לרבים- פונים בלשון זכר....

  • לפני 7 שנים

    היה עוזר אם יעלו גיל הפנסיה לנשים,
    נגיד גם לגיל 67 (כמו הגברים).

    מה חוכמה לצאת לפנסיה בגיל 62 ולבכות, מדוע זה נמוך????

    קצת שכל, לא???

    • לפני 6 שנים

      נשים רבות המטפלות בבית ילדים ועבודה מחוץ לבית - שחוקות ורוצות לצאת -מוקדם יותר וליהנות מהנכדים וכד' , אשה שבוכה בבית מוטב שתשאר בעבודה!!!

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: למה הפנסיה של גברים גבוהה יותר ואיך את יכולה לנצח את זה?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.