תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

בחינת תיק ההשקעות לקראת סוף השנה

סוף השנה המתקרב ומסמן את תחילת עונת הסיכומים. כחודש לפני תום השנה הקלנדרית, ניתן להגיד שזו הייתה שנה מעורבת למשקיעים בשוקי ההון. אז מה היה השנה וכיצד זה ישפיע על ההשקעות בשנה הבאה?

לצד ירידות שערים במדד המעו"ף הישראלי, מדד הקאק הצרפתי ומדד הדקס הגרמני, אפיקי השקעה מסורתיים כמו אג"ח ישראלי ומדדי המניות המובילים בארה"ב הצליחו לרשום השנה תשואות חיוביות ולהתאושש מאירועים כמו הנפילות של ינואר, הברקזיט ביוני והבחירות בארה"ב בנובמבר. בדומה ליום הכיפורים, בו כל אדם מוזמן לערוך חשבון נפש אישי, כך סוף השנה מאפשר לכולנו הזדמנות טובה לערוך חשבון פיננסי אישי ולבחון את ביצועי ההשקעות שלנו ואת התאמתן לאופי, לצרכים ולרצונות שלנו כיום.

בחינה זו חשובה במיוחד מכיוון שרוב הציבור מעדיף להשקיע את כספו דרך מתווכים פיננסים, כגון חברות ניהול תיקים, קופות גמל (כמו גם מוצר חדש בשם "קופת גמל להשקעה") וכדומה, לכן סביר להניח שרוב הציבור פחות עוקב אחר מצב השקעותיו, ברמה יומיומית.

בדיקת התאמה

יש מספר רב של מסלולים ואפשרויות השקעה בשוק ההון. החל מניהול השקעות מלא (ניהול תיק השקעות, חיסכון פנסיוני, פוליסת חיסכון ועוד), ליווי של יועץ השקעות / משווק השקעות וכלה במסחר עצמאי (חשבון השקעות רגיל או IRA). הבחירה באחד המסלולים הללו, תלויה לא רק בסכום המושקע, אלא בפרמטרים כגון רמת ההבנה בשוק ההון, הרצון והיכולות להיות מעורבים בהחלטות השוטפות בנוגע להשקעות.

יש הבדל בין המצוי לרצוי ולכן סוף השנה מאפשר לנו לבחון את ההתאמה בין מסלול ההשקעה בו בחרנו להשקיע, לבין מה שקרה בפועל. לצד משקיעים אשר נמצאים באפיק ומסלול השקעה שמתאים להם ומרוצים מביצועיו, ישנם משקיעים שלא התאימו את השקעותיהם לשינויים שחלו במצבם המשפחתי וצרכיהם הפיננסים, או פשוט לא מרוצים מהביצועים. כך למשל, מישהו שחשב שהוא בשל לסחור באופן עצמאי, אך בפועל לא עוקב אחר חשבון המסחר שלו באופן מספק ואינו מרוצה מביצועי תיק המסחר שלו, רצוי שישקול לקבל ליווי או ניהול פיננסי. בהתאם, לקוח מנוהל אשר מבין ומתעניין בשוק ההון ומאוכזב מביצועי תיק ההשקעות, יכול לשקול לפנות למסלול בו יש לו שליטה רבה יותר.

בדיקת תשואות

פרסום תשואות המדדים המובילים בארץ ובעולם ותשואות מסלולי ההשקעה המובילים מדי סוף שנה, מקלים עלינו להשוות את מצבנו ולבדוק את טיב המסלול בו השקענו, ביחס לאלטרנטיבות. זו "חכמה שבדיעבד" להתחרט בזמן סיכומי השנה שלא בחרנו באפיק המנצח, ולכן בבחינה זו חשוב לזכור שמה שהיה זה לא מה שיהיה, ואותו גוף / אפיק שרשם תשואות גבוהות במיוחד השנה, לא בהכרח יצליח לשחזר את ההצלחה בשנה העוקבת. כדי להימנע מטעויות מסוג זה, מומלץ לבדוק את ביצועי האפיק בטווח של מספר שנים אחורה ולהשוות לאלטרנטיבות אחרות, לפני ששוקלים שינוי ברמות סיכון או מסלול.

כך למשל, משקיע שהחליט להקטין את החשיפה המנייתית שלו בתחילת שנה, כיוון שרצה להקטין את הסיכון והתנודתיות בחשבון, אך בדיעבד מאוכזב מביצועי התיק בשנה זו, רצוי שיבחן את תשואת המדדים בהם היה מושקע בשלוש ואף חמש שנים האחרונות ויבחן מה התשואה האלטרנטיבית שהיה משיג ובאיזו רמת תנודתיות. אמנם חשוב לבדוק ביצועי ההשקעה לאורך זמן, אבל לגבי סיכון נסייג ונציין כי חשוב שכל משקיע יהיה שלם תמיד עם רמת הסיכון בתיק ההשקעות שלו, כך שלא יאבד שעות שינה מחרדה לכסף או יפעל באופן שגוי בחשבון ויקבע הפסדים שלא לצורך.

רוב המשקיעים הפרטיים בישראל מנהלים את עיקר כספיהם השוטפים בתיקי השקעות החייבים במס (להבדיל מקופות גמל או קרנות השתלמות). על אלו שכן מעורבים בניהול תיק ההשקעות שלהם, לזכור שסוף השנה הקלנדרית היא גם סוף שנת המס. משקיע שמשלב בשיקולי ההשקעה את שיקולי המס, עושה זאת כיוון שהקטנת או דחיית תשלום המס (באופן תקני וחוקי) עשויה להגדיל לו את התשואה. מכיוון שמס ששולם או מגן מס שנצבר לא ניתנים להעברה באופן אוטומטי בין שנים או בין חשבונות השקעה שונים (גם אם מדובר באותו חבר בורסה), רצוי לבדוק את ביצועי תיק ההשקעות ומצבו מבחינת מס, לקראת סוף שנה.

ביצוע קיזוזי מס בין שנים ותיקי השקעות שונים

אמנם ניתן לקזז מיסים בין שנים ותיקי השקעות שונים, אך זהו הליך שמתבצע ישירות מול רשות המיסים ולא באופן אוטומטי ע"י חבר הבורסה. לכן, משקיעים רבים (בעיקר שכירים) שאינם מגישים דו"חות למס הכנסה, למעשה מפסידים את האפשרות לקיזוז הפסדים מול רווחים בין שנים ובין תיקי ההשקעות השונים שלהם. הפסד זה מוביל לפגיעה בתשואה של ההשקעה בטווח הקצר והארוך, במיוחד כאשר שווי ההשקעות עוד נמוך.

בחינת סטטוס המס בתיק ההשקעות

פעילות בני"ע חייבת במס, כאשר בגין מכירת ניירות ערך (ישראלים או זרים) ברווח, יש לשלם מס רווח הון, ובגין רווחים כתוצאה מקבלת דיבידנד או ריבית, יש לשלם מס תקבולים. באופן סימטרי, אם נוצר הפסד הון בגין הפעילות בני"ע מתקבל מגן מס, המגן מאפשר לקזז תשלומי מס שבוצעו באותו חשבון השקעות, באותה שנה קלנדרית. כלומר, מגן המס שווה כסף בפועל. למשל, במקרה ויש בידכם תיק השקעות עם מגן מס בגין הפסדים שמומשו במהלך השנה וני"ע עם רווח (וישנה כוונה למימוש הרווחים בקרוב), אם תמכרו את ני"ע באותה שנה תנצלו את מגן המס ותוכלו להקטין את חבות המס בחשבון מהמכירה, ואף להימנע ממנה.

משקיע אשר מימש הפסדים בני"ע בשנת 2016 וימכור ני"ע ברווח בשנת 2017, ישלם מיסים בשנת 2017. רק אם הוא יסיים את שנת 2017 כולה ברווח, הוא יוכל לבצע קיזוז בין שנים ולקבל החזר של הכסף (ע"י הגשת דו"חות מול פקיד שומה), אך רק לקראת קיץ 2018. לעומת זאת, במידה ובמהלך השנה המשקיע יממש ני"ע ברווח, כאשר הוא מחזיק ני"ע בתיק, שבגינם הוא חווה הפסד, אם ימכור את ני"ע באותה שנה, ייווצר לו מגן מס ויוחזר לו סכום המס ששילם בחשבון באופן אוטומטי, תוך שבועיים מסיום החודש בו מומש ההפסד (עד גובה המגן מס שנוצר).

ניתן אף לקחת צעד קדימה מבחינת שילוב שיקולי המס בשיקולי ההשקעה, מעבר לקיזוז הרווחים וההפסדים השוטפים שנוצרו במהלך השנה. ישנם משקיעים הנוהגים לממש הפסדים בני"ע בתחילת שנה, על מנת ליצור מגן מס ולחסוך רווחי הון קיימים, או עתידיים לאותה שנה קלנדרית. בכך, הם למעשה חוסכים את תשלום המס וקבלתו במועד מאוחר יותר בשנה (במידה ויש הפסדים לקיזוז שמומשו) ויכולים לנצל את הכסף במהלך השנה להשקעותיהם.

השקעה בשותפויות חיפוש הגז והנפט בבורסה בת"א מאפשרת למשקיע לנצל הפסדים שהשותפות רשמה באותה שנה (בתנאי שהחזיקו ביחידות ההשתתפות ביום האחרון בשנה והשותפות אכן הפסידה), לצרכי קיזוז הרווחים שלו. אמנם קיזוז זה לא מתבצע אוטומטית ע"י חבר הבורסה כמו מס רווח הון, אך זהו נכס מיסוי למשקיע אשר מגיש דו"חות.


ראינו שהתחשבות בשיקולי מס שווה כסף, אך זהו לא השיקול היחיד וחשוב לבחון את שיקולי ההשקעה והסחירות, טרם ביצוע פעולות לצורך קיזוז מס ו/או להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס לפני שעושים פעולה לצרכי מס.

בין אם הייתה זו שנת עליות או ירידות בשוקי ההון, סוף השנה הוא זמן טוב לבחינה של תיקי ההשקעות. משקיעים יכולים, בקלות יחסית, לייצר ערך, ע"י בדיקת ביצועי תיק ההשקעות והרווחים או ההפסדים שמומשו בו בשנה החולפת. בחינה כנה של מסלולי ואפיקי ההשקעה שלנו, יכולה לסייע לנו לזהות את מידת ההלימות של השקעותינו השונות ביחס לצרכינו והתנהגותנו בשנה הקרובה (בהתאם להתנהגותנו בשנה בחולפת) ובכך לחסוך לנו כסף, זמן וחוסר שביעות רצון בעתיד.

הכתבה עניינה אתכם? מעוניינים לקבל מידע נוסף על עולם ההשקעות?
הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים בנושא.

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פיננסי המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
    רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
    אתם קוראים: בחינת תיק ההשקעות לקראת סוף השנה
    Website by:

    © 2017 מיטב דש בע”מ
    אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.