תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

חשיבות החינוך הפיננסי: כך תיקחו אחריות על כספיכם

להתנהלות הפיננסית במהלך חיינו חשיבות רבה. כשאנו מדברים על התנהלות פיננסית, איננו מדברים דווקא על ההתנהלות היומיומית, קרי קנייה מופרזת, טיסות לחו"ל, הוזלת חבילות תקשורת וכן הלאה. השכלה פיננסית והתנהלות פיננסית מתייחסת בעיקר לניהול מושכל ותכנון מערך הנכסים וההתחייבויות האישיות שלנו, ממש כמו בניהול עסק

איך מתמודדים עם יוקר המחיה?

החיים בישראל לחוצים מאוד. שעות העבודה רבות והשכר נמוך ביחס לעלויות המוצרים. בתקשורת מדברים רבות על יוקר המחיה ואנחנו מרגישים את העלאות המחירים חדשות לבקרים. הורגלנו שהחינוך אמור להיות חינם (או כמעט חינם), הבריאות היא כמעט בחינם והחיסכון / פנסיה אינם באחריותנו, אך הדבר אינו כך.

אנו נאלצים לשלם תוספות לבתי הספר, לחינוך הלא-פורמלי (חוגים ושיעורים פרטיים, תנועות נוער ועוד), כדי לאפשר לילדנו חינוך והשכלה טובים יותר. אנחנו משלמים על ביטוחי בריאות משלימים, כדי לקבל שירותים ברמה אותה אנחנו רוצים. אבל האם אנחנו מודעים לדרכים לשיפור החיסכון שלנו לטווחים הקצרים והארוכים?

השכלה פיננסית וחיסכון

צו ההרחבה לחוק הפנסיה שנחתם כבר בשנת 2008, מחייב את המעביד להפריש לכל עובד סכום לחיסכון פנסיוני. ההסדר קובע מהו המינימום הנדרש, אבל לא קובע את הסכום המיטבי להפרשה, שהינו אישי לכל אדם ולרמת ההכנסה שלו. המשמעות היא, שאדם שלא ייקח אחריות על ניהול החיסכון הפנסיוני שלו במהלך שנות העבודה שלו, יצא לפרישה עם קצבה נמוכה משמעותית מרמת ההכנסה אליה התרגל במשך השנים, ונמוכה אף מזו אליה יכול היה להגיע אם היה מתכנן את החיסכון הפנסיוני שלו כראוי.

למעלה מ 90% מהכספים בקרנות הפנסיה נמצאים במסלולים כללים, ואנחנו לא משנים אותם בהתאם לשינויים שחלים לאורך חיינו כגון: חתונה, ילדים, פרישה מעבודה והתקרבות לגיל הפרישה. לאחרונה נכנס לתוקף מודל השקעות תלוי גיל שפרסם משרד האוצר, המעדכן אוטומטית את מסלול ההשקעה בקרן הפנסיה על פי גיל החוסך.

פתרון זה משפר במעט את המצב, אך הוא אינו מושלם. עלינו לקחת אחריות ולהיות פעילים בתחום השכלה פיננסית נושאי החסכונות וההתנהלות הפיננסית שלנו.

"לקנות היום ולשלם מחר" - האם זה הפיתרון?

בנוסף לאלה, תרבות הצריכה שהתפתחה בעולם בכלל ובישראל בפרט בשלושת העשורים האחרונים, יוצרת מצב בו אנחנו מוציאים לרוב סכומים גדולים מההכנסות שלנו ולא משאירים מספיק לחסכון לעתיד. אם בעבר משפחות היו מוציאות פחות ומפנות אחוזים גדולים יותר לחסכון (פתיחת יותר קופות גמל ותוכניות חיסכון לצורך צריכה עתידית), הרי שהיום אנו מוציאים את רוב ההכנסה על צריכה ואף משתמשים באשראי בכדי לקנות היום ולשלם מחר.

למעשה, היום לרוב הציבור אין השכלה פיננסית, כלים וידע מתאימים להתמודד עם ההחלטות הפיננסיות. ידע פיננסי נשמע לרוב הציבור כקללה, או מילה גסה. אך ידע זה, יכול לספק לכם אפשרות לעתיד טוב יותר ולחיים נוחים יותר.

על הפער הזה ניתן לגשר בשתי דרכים עיקריות. האחת, באמצעות גורם מקצועי חיצוני (יועץ פיננסי, יועץ פנסיוני, מתכנן פיננסי וכו') והשניה, רכישת השכלה שתספק את הכלים והידע החסר באמצעות קורסי העשרה בזמן הפנוי.

עכשיו עליכם לחשוב, אילו מבין הדרכים המוצעות מתאימה לכם יותר? שתפו אותנו בתגובות.


האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 8 שנים

    הלוואי והיתה השכלה פיננסית במערכת החינוך. אני את כל מה שלמדתי, עשיתי לבד מטעויות וחלק גם מקורסים מקצועיים. כל אחד ומה שמתאים לו.
    ספר לי באיזה בי"ס מלמדים היום השכלה פיננסית, כדי שאוכל לשלוח לשם את הילדים שלי

  • לפני 8 שנים

    איזה מהדרכים?
    לא זה ולא זה! לא הוצאות על קורסים יקרים ומומחים למיניהם בחיינו הבוגרים, אלא השכלה דרך מערכת החינוך, עוד מגיל צעיר, להבין מה כל הדברים האלה אומרים, ולא להגיע לבגרות מרוששים ולתפוס את עצמנו רק כשעומדים בפני תהום כלכלית

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: חשיבות החינוך הפיננסי: כך תיקחו אחריות על כספיכם
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.