אולי תתפלאו לשמוע, אבל הכסף של רבים מאתנו מפוזר במקומות רבים, לעיתים אפילו ארבעה גופים פיננסיים או יותר. וכך, לא תמיד אנחנו יודעים איפה נמצא הכסף ובמה הוא מושקע: מניות, אגרות חוב, שניהם? ובכלל – כמה כסף יש בכל חיסכון?
מעוניינים לבחון אפשרות לרכז את החסכונות שלכם במקום אחד? לחצו כאן
הבעיה מתחילה בכך שרובנו לא חוסכים בחיסכון מסוים אחד, אלא פותחים חשבון חדש בכל פעם, כאילו הייתה זו הפעם הראשונה
הבעיה מתחילה בכך שרובנו לא חוסכים בחיסכון מסוים אחד, אלא פותחים חשבון חדש (או שפותחים לנו) בכל פעם, כאילו הייתה זו הפעם הראשונה. הבלבול מתחיל כבר בגיל צעיר, עם פתיחת חיסכון בר מצווה, חיסכון ללימודים, או סתם חיסכון לכל מטרה. לאחר פתיחת חיסכון אחד או יותר, הילדים גדלים ומתחילים לעבוד - רבים לפני השירות הצבאי, כמעט כולם אחרי הצבא. בשלב הזה, המעסיקים מתחילים להפריש להם סכומי כסף שמיועדים לחיסכון פנסיוני, כמו גם למכשירי חיסכון לטווח בינוני נוספים (קרנות השתלמות למשל).
בשנים הראשונות, כידוע, רוב הצעירים עוברים מעבודה לעבודה, כולל עבודות זמניות כסטודנטים, כחלק ממסע חיפוש אחר הג'וב המתאים להם. ואז, מי מוקדם ומי מאוחר, חלקם נוחתים במקום עבודה מסודר, שם פותחים עבורם קרן פנסיה ואולי גם קרן השתלמות – ומתחילות ההפרשות השוטפות.
בהמשך הקריירה, כמעט כל העובדים עוברים מקומות עבודה: יש שמסתפקים בשניים-שלושה מקומות, יש שיעברו הרבה יותר. בעוד שבעבר היה נהוג לעבור בין מעט מקומות עבודה עד גיל הפרישה, הרי שבשנים האחרונות מקובל לחלוטין לעבור מחברה לחברה, כל כמה שנים. זה יוצר עניין חדש, סיפוק ואתגרים אחרים - ובמקרים רבים גם שכר גבוה יותר. דווקא מי ש"נתקעים" יותר מעשר שנים במקום עבודה אחד, "זוכים" כיום בגבות מורמות ומבטים חשדניים.
כך נוצרות להן "שרשראות" של חסכונות פנסיוניים מכל תקופות החיים, החל מהילדות ודרך רוב מקומות העבודה בהם עברנו. בהתאם, נוצר מצב משונה שבו רובנו לא יודעים כמה חסכונות יש לנו, כמה כסף מוחזק בהם ובאילו תנאים.
איחוד קרנות פנסיה וקופות גמל – יתרונות
חיסכון אחד גדול שבמסגרתו נשמרים התנאים שלנו, לא ניתן לעשות. אבל כן ניתן (ואף רצוי) לאחד מה שאפשר ולהישאר עם פחות מכשירי חיסכון מקבילים, לצד ריכוז של רובם או כולם בגוף מנהל אחד. יש יתרונות ברורים באיחוד חסכונות, על אחת כמה וכמה חסכונות פנסיונים כקרנות פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות. אתם חוסכים בדמי ניהול ומקבלים פשטות, שקיפות ושליטה טובה יותר על הכסף.
לחצו כאן וקבלו הצעה לריכוז החסכונות במקום אחד
לראייה, אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר פועל לאיחוד אוטומטי של כל קרנות הפנסיה הלא פעילות, קרי קרנות פנסיה שאין להן הפקדות שוטפות של כל חוסך תחת קרן פנסיה פעילה אחת. מהלך זה אמנם יצא לדרך כבר לפני שנתיים, אבל נמשך גם כיום במלוא עוזו. בתחילת המהלך היו כ- 2 מיליון חשבונות כאלה (הערכה). מאז נסגרו כמה מאות אלפי חשבונות, אך עדיין קיימים חשבונות רבים. למעשה, אין באמת צורך בפיזור החשבונות האלה, מה גם שכדאי למזג חשבונות קטנים ולא פעילים לקרן פנסיה פעילה.
קראו עוד במגזין:
- "החשש – מעט מאוד משרות בשכר גבוה, ושכר נמוך או אבטלה לכל השאר"
- קופת גמל בניהול אישי – למי זה מתאים?
- "מתי להתחיל לדבר עם הילדים על כסף? כשהם יודעים לחבר 1+1"
למה החוסכים מפזרים כספים בין גופים רבים?
האם צריכים לחכות לדחיפה ממשרד האוצר, כדי לאחד חשבונות? לא בדיוק. במרבית המקרים, אנשים בכלל לא יודעים על החסכונות הפנסיונים הרדומים והקטנים שלהם. לכן, אין באמת סיבה לא לרכז את החיסכון בגוף אחד. להיפך: זה קל יותר, פשוט יותר ומשפר את מעמדכם מול הגוף המנהל בבואכם לדרוש הטבות שונות. ויש כמובן יתרון בנגישות: כשכל החשבונות מרוכזים בגוף אחד, כל המידע מרוכז במקום אחד – ונגיש תמיד במבט מהיר אחד מבחינתכם.
חשוב להדגיש: ישנם מצבים (מעטים) בהם בקרן פנסיה מוקפאת מסתתר בכל זאת יתרון; לדוגמא, ביטוח חיים עם תנאים טובים במיוחד. לכן, חשוב להיכנס להליך איחוד החשבונות בעיניים פקוחות ולבדוק כל חשבון לגופו. האיחוד אמנם נחוץ ומשתלם, אבל אין לבצע אותו בצורה עיוורת.
האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.
דמי ניהול זה אחוז מהחיסכון, אז חבל שמבלבלים את האנשים ומנסים לעבוד עליהם
איחוד למקום אחד זה לא רעיון טוב. יעידו על כך לקוחותיו של מאדןף. יש מושג באנגלית Diversify שמבטיח שאם יש בעיה במנהל השקעות אחד - לא כל הכסף יפגע. אי אפשר לסמוך כליל על הרגולטורים שיגלו כל דבר. בעיות בבית השקעות יכולים להיות התנהלות לא חוקית מצד אחד והתהלות חוקית אך חסרת אחריות מצד שני, כמו חשיפה מוגזמת למניות, סיכון גבוה מדי, הענקת הלוואות לגורמים שיפשטו את הרגל וכו'.
טעות גדולה
ריבוי מכשירים/מוצרים מאפשר פיזור , התאמה גבוהה יותר לשוק וניצול היתרון היחסי של כל מנהל