חופשות בחו"ל במחירים אטרקטיביים
שער הדולר הנמוך משחק תפקיד משמעותי כשאנו באים להזמין טיסות ומלונות. במקרים רבים מחיריהם נקובים בדולרים, לרבות מחוץ לארה"ב. גם הטרנד ההולך וצומח של הפלגה על ספינת תענוגות, מתומחר כולו בדולרים, כולל השירותים הנלווים המוצעים במהלך ההפלגה. למנצלים את הקפיצה לחו"ל כדי לקנות בדיוטי פרי, המטבע הנפוץ ביותר בנמלי תעופה ברחבי העולם הוא הדולר האמריקאי – כך שרכישת מוצרי אלקטרוניקה למשל, תזכה אתכם גם בפטור ממע"מ (עד תקרה מסוימת) וגם בחיסכון הנובע מחוזקו של המטבע הישראלי, באופן יחסי מול הדולר.
מהן החנויות החביבות על הישראלים? אם אמרתם אמזון, איביי, אלי אקספרס, אתם כנראה צודקים – הרבה מהקניות שלנו עוברות לאינטרנט
רכישות אונליין באתרים מחו"ל
מהן החנויות החביבות על הישראלים? אם אמרתם אמזון, איביי, אלי אקספרס, אתם כנראה צודקים – הרבה מהקניות שלנו עוברות לאינטרנט - שם אנו קונים בגדים, מוצרי אלקטרוניקה ואפילו ספרים. וכל עוד התור בסניף הדואר המקומי לאיסוף החבילה שלנו הוא סביר ועלות המשלוח היא במחיר הוגן – כלל לא מפריע לנו שהמוצר עושה דרכו על פני 3 מטוסי תובלה שונים מהקצה השני של העולם ולא מגיע מהקניון השכונתי הקרוב לביתנו. מחירי המוצרים והובלתם, הנקובים דולרים, מתורגמים גם הם לעלות רכישה נמוכה יותר באופן יחסי, הודות להתחזקותו של השקל. מסכיני גילוח ועד סמארטפונים ומחשבים ניידים – עכשיו זה משתלם יותר מתמיד, לרכוש את המוצרים הללו אונליין.
המוצרים "כחול לבן" – חומרי הגלם מהקצה השני של העולם
השקל החזק מול הדולר מוביל לירידה הדרגתית במחירי מוצרים מתוצרת ישראל, שבתהליך ייצורם נעשה שימוש בחומרי גלם מיובאים, שעליהם שילם היבואן בדולרים. החל משוק המזון ועד לשוק הטקסטיל - כאשר הדולר נמוך, עלות חומרי הגלם נמוכה יותר והחיסכון מתגלגל מן היבואן אל הצרכן. תהליך זה עדיין רחוק מלהגיע לכדי מיצוי, כיוון שחלק לא מבוטל ממלאי המוצרים הנמכרים בשנת 2017, נוצר באמצעות חומרי גלם שנרכשו בשנה שעברה, כשהדולר היה חזק משמעותית. אולם המלאי החדש שמתחיל להצטבר, הוא מלאי זול יותר, שצפוי להוזיל את המחירים לצרכן בשנת 2018. אין מדובר בהוזלה ששווה לדחות בשבילה רכישות יומיומיות, אך מדובר בעוד אפקט שממתן אינפלציה ולכן כדאי שנהיה מודעים לכך.
קראו עוד במגזין:
- תכנית נטו למשפחה: כמה כסף נקבל ואיך כדאי להשקיע אותו?
- מנפצים מיתוסים בתחום הפנסיוני – פרק ראשון: השקעה סולידית
- מחשבון חיסכון לילדים באמצעות קופת גמל להשקעה
השקעה במטבע זר
כפי שניתן להשקיע במניה או באגרת חוב, ניתן גם להשקיע במטבעות באופן ישיר, מתוך תקווה לרכוש אותם כשהם זולים ולמכור את האחזקה בהם בהמשך, לאחר שמחירם (ביחס לשקל) יעלה.
האם כדאי לרכוש את הדולר ולהחזיק בו, כאשר תו המחיר הוא 3.5 ₪ לדולר? השקעה במטבע חוץ היא השקעה ספקולטיבית, ומומחי השקעות רבים טוענים כי בלתי אפשרי לחזות את כיוון המטבעות. בניגוד למניה, שמייצגת רווחיות מעסק שמייצר מוצרים או שירותים- מטבע מייצג בעיקר היצע וביקוש בשוק המטבעות. לכן חשיפה לדולר כאפיק השקעה בפני עצמו היא למשקיעים נועזים המוכנים ליטול סיכון גדול בעולם של חוסר וודאות. ישנם עוד סוג של משקיעים במט"ח - כאלו שיש להם זיקה למטבע, כלומר הוצאות או הכנסות במט"ח, ועקב התנהלותם השוטפת במטבע, בוחרים להגדיל את החשיפה אליו במיוחד בתקופות בהן השער נמוך יחסית, כדי לקבע את השער הקיים, ולאו דווקא על מנת לגרוף רווח בהמשך, כתוצאה מהמרתו למטבע המקומי.
מי בכל זאת צפוי לסבול משער הדולר הנמוך?
התעשיינים הישראליים מוכרים חלק משמעותי מהתוצרת המקומית לחו"ל. שער דולר נמוך לפרקי זמן ארוכים, מביא לכך שהם סופגים דולרים מלקוחותיהם בחו"ל, שבתמורה שווים להם פחות שקלים. מכיוון שאת משכורות העובדים והוצאות ניהול הפירמה הם משלמים בשקלים, שער דולר נמוך שוחק את רווחיותם. הם מצליחים לקזז זאת חלקית על ידי ניצול השער הנמוך לרכישת חומרי גלם.
בשורה התחתונה
למשק הישראלי אשר מוטה יצוא, יש אינטרס לראות את הדולר מתחזק, כי זה צפוי לעשות טוב לכלכלה המקומית: גידול בהכנסות המשק מייצוא סחורות ושירותים מביא עמו בדרך כלל תקופה של עליות שערים בבורסה, שנוכל להרגיש בכיס דרך שיפור התשואה בתיקי ההשקעות ובקרנות הפנסיה. בנוסף, התייקרות מוצרים מיובאים תעודד צריכה של מוצרים תוצרת כחול לבן, שיהפכו לאטרקטיביים יותר באופן יחסי, וכך נוכל ליהנות משיפור ברווחיות החברות המקומיות. אבל עד ששער הדולר יחזור לרמות גבוהות יותר, יש לנו הצרכנים הזדמנות מעניינת להתפנק במחירים נוחים יותר במוצרים שנזמין אונליין מחו"ל, וכן בהזמנת החופשה הבאה שלנו מעבר לים.
רוצים לקרוא עוד בנושאי חיסכון? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.
האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פיננסי המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.