"בחודשים האחרונים, אנחנו רואים התחלה של ירידה במחירי הדיור". כך אומר אלכס זבז'ינסקי - הכלכלן הראשי של מיטב דש, בראיון וידיאו שמתמקד בשאלה: שוק הדיור – לאן?
"המשק הישראלי צמח די יפה מ-2008, הרבה יותר מהרבה מאוד מדינות בעולם שהתמודדו עם ההשלכות של המשבר הכלכלי"
זבז'ינסקי הוסיף: "בחמשת החודשים האחרונים מדד מחירי הדיור ירד. זאת לאחר שבעשר השנים האחרונות המדד הזה עלה ברצף בכ-120%. הירידות במחירי הדיור אינן אחידות, יש אזורים שהמחירים יורדים יותר מהר, לדוגמא בירושלים, או בצפון ובדרום. בתל אביב כמובן הירידות הרבה יותר מתונות.
מהן ההשלכות של הירידות במחירי הדיור?
"המשק הישראלי צמח די יפה מ-2008, הרבה יותר מהרבה מאוד מדינות בעולם שהתמודדו עם ההשלכות של המשבר הכלכלי. הצמיחה במשק הייתה הודות לגידול בצמיחה הפרטית, שחלקה לפחות נבע משוק העבודה חזק, אבל גם מגידול בהלוואות ועלייה במחירי הנכסים כמו מחירי הדיור. צריך לזכור את אפקט העושר: כשמחירי הדירות עולים, אנשים מרגישים עשירים יותר, קונים יותר ומבזבזים יותר".
"ברגע שהתהליך הזה התהפך, הבנקים שמו לב שהאשראי הצרכני צמח מהר מדי ועצרו אותו. אז הצמיחה במשק צפויה להאט. המשקיעים שקנו דירות בהרבה מאוד מקומות בארץ, בתקווה לקבל תשואה ועלייה במחירים, רואים לנגד עיניהם שהמחירים מתחילים לרדת ולא תמיד אפשר להשכיר דירה לשוכר שיביא את התשואה המקווה. לכן, התהליך הזה יכול להביא להאטה בצריכה הפרטית ולהאטה בצמיחה במשק".
האם צפויה השפעה על הריבית?
"בנק ישראל, בשיקולים לגבי הריבית, מתרכז בעיקר בשאלה האם האינפלציה נמצאת מתחת ליעד שלו או מעל ליעד שלו. אזכיר כי בשלוש השנים האחרונות האינפלציה, ברוב הזמן, נמצאת מתחת ליעד האינפלציה של הבנק, בין 1% ל-3%. נכון להיום, בנק ישראל צריך להסתכל פחות האם האינפלציה מעל או מתחת 1%, אלא הרבה יותר לשים לב למה שקורה בשוק הדיור ובצריכה הפרטית. אם נראה שהצריכה הפרטית ממשיכה להתמתן, שהצמיחה במשק מאטה ושמחירי הדירות יורדים – העלאת ריבית עלולה לגרום לתהליך הזה להחריף. ואז במקום נחיתה רכה, נקבל האטה קשה. לכן, לדעתנו בנק ישראל לא צריך להעלות ריבית ולחכות עד שהגל הזה יעבור".
קראו עוד במגזין:
רוצים לקרוא עוד בנושאי השקעות? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.
האמור אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
אם תשאלו אותי , יש היצע מאוד קטן לדירות להשכרה של 4 חדרים מתחת ל 5000 ש"ח, בקרבה לת"א.
*לדעתי מה שרשמתי , זה המצב כיום.
למה בשאלון יש אופתיה למחירי הדירות "ירדו מעט" ולא רק "ירדו" -
"ירדו מעט"? אין אופציה למשהו קצת יותר חריף מזה? נשמע קצת כמו מניפולציה...
הוצאת לי את המלים מהפה. למה אין פשוט "ירדו"
בעוד פער הריבית בין ישראל לארהב הולך ומתרחב (1.75%-2.00%), בנק ישראל לא יכול להישאר אדיש ונכון יהיה לנקות במדיניות של העלאתה, בשתי פעימות ב 0.50%. נכון יהיה לסייע לתרום ולצנן את שוק הדיור ולהרחיק משקיעים ספקולנטיים ובתי אב מהסיבות הבאות:
1. בועת מחירי הנדלן ושוק הדיור מהווים את הגורם בעל הסיכון הגדל ביותר כיום למשק בישראל.
2. סך האשראי למשקי בית בעשירונים 1-6 נמצא במגמת עלייה מדאיגה, ורף החובות בעלי סיכון לאי פרעון עולה ועולה.
תחזיקו חזק אנחנו לפנות גל נוסף של עליות מחירים
אלוהים יודע מדוע הריבית בישראל נמוכה כל כך, הרי צלחנו את 2008 ללא מיתון, כך מתגאים כל קברניטי המדינה.
אלוהים לא מתערב בזוטות לכן ההסברים רק אצל הצמד פ"פ (פישר פלוג), שהעבירו את המיתון על הגב של רוכשי הדירות. והעדר דהר ודהר עד שנגמר האויר בבועה. לכן נחטוף מיתון מטורף עם ריבית גבוהה ממש מעבר לפינה.
כל מי שמכיר את גרף מחירי הדירות בישראל (מתחיל ב 1962)
יודע בוודאות שהשוק נכנס לתקופת ירידות שתימשך כעשור.
כבר בעל דירה, לצערי אתה הוא זה שטועה... כל הנתונים מצביעים על כך שאנחנו הולכים לירידות של שנים רבות. מזל שכבר מימשתי את מרבית הנכסים שלי.
אתה חי בסרט חכה לא יותר משנה ותראה את העליות
עדיף שמחירי הדירות ירדו לאט ולא במהירות. אבל גם אני מקווה שהכיוון הוא למטה
תחזיקו חזק דוהרים למטה דיו דיו דיו
תקרא קצת על התנהגות של בועות נדלן בעולם בעשור האחרון ותראה שאנחנו (לצערי) בדרך למטה... חבל שהקברניטים שלנו לא ניסו אפילו לרסן את כל האשראי שלקחו המשקיעים, כי את המחיר של זה נשלם כולנו בעוד שנים בודדות. מי שיש לו טיפה שכל בקודקוד כבר מכר את הדירה להשקעה שלו...
על איזה כדורים אתה אולי אתה והרוכב מאחורך דוהרים למטה אני מקווה שאתם רוכבים על סוס צעיר וחזק כי בעוד זמן לא רב המסכן יצטרך לסחוב אתכם בעליות