תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

מהפיכת הפינטק מולידה גלי המשך: הכירו את תחום ה- Wealth Tech

מדורים:
05/03/2017

את המונח "פינטק" אני מניח שרובכם מכירים ולמי שלא, מדובר בשילוב בין פיננסים לבין טכנולוגיה. אך עם השנים, ההגדרה של טכנולוגיה פיננסית הפכה לרחבה מידי, דבר שהוליד את המונח הנוסף: ״אינשורטק״ (השילוב בין אינשורנס לבין טכנולוגיה)

כתבתי על זה לא מעט פה בבלוג שלי. מה שקרה בשנים האחרונות הוא שמהר מאוד לצד ההתפתחות האדירה של הענף, ההגדרה של טכנולוגיה פיננסית הפכה לרחבה מידי, בעיקר עם הצמיחה של מספר הסטרטאפים הפיננסיים הממוקדים בתחום הביטוח, דבר שהוליד את המונח הנוסף: ״אינשורטק״ (השילוב בין אינשורנס לבין טכנולוגיה).

אך זה נעצר שם. כשהתחום כולו ממשיך לצמוח ולהתרחב עם סטרטאפים חדשים, שממוקדים בקטגוריות פיננסיות חדשות נולד מונח נוסף - "WealthTech" שהוא השילוב בין תחום ניהול ההשקעות והחיסכון לבין הטכנולוגיה.

תחום היועצים הפיננסיים הדיגיטליים נמצא במגמת עלייה, כשההערכות מדברות על שווי שוק של כ-2.2 טריליון דולר עד שנת 2020

אז מה זה WealthTech?

מדובר בסגמנט של טכנולוגיות פיננסיות הממוקדות בהעצמת תחום ניהול ההשקעות והחיסכון. כרגע עיקר השיח סביב הסגמנט מתייחס ליועצים הדיגיטליים (Robo Advisors), שבמהותם הם כלים ופלטפורמות דיגיטליות המאפשרות ללקוחות לייצר, לעקוב ולנהל תיק השקעות. זאת בתהליך דיגיטלי מקצה לקצה, כולל זיהוי צרכי הלקוח, בנייה והתאמת התיק ללקוח וכמובן המעקף השוטף וביצוע השינויים בו.

2 השחקנים המוכרים יותר בתחום הם: betterment ו- wealthfront (למרות שקיימות פלטפורמות רבות נוספות, כל אחת עם גישה אחרת ומידת מעורבות אנושית משתנה). בפועל, מדובר בתחום רחב בהרבה כמו למשל כלים ופלטפורמות דיגיטליות המאפשרות ערוצי השקעה וחיסכון אלטרנטיביים, כאלו שאינם מבוססים על בנקים וערוצי חיסכון מסורתיים.

קראו עוד במגזין:

 

תחום היועצים הפיננסיים הדיגיטליים נמצא במגמת עלייה, כשההערכות מדברות על שווי שוק של כ-2.2 טריליון דולר עד שנת 2020. עם כמות ה- Robo Advisors שצומח בקצב של כ-43% בכל שנה, סביר שבשנים הקרובות נראה שבארה״ב ובריטניה קצב ההשקה של כלים חדשים יואט. זאת הודות למיזוגים ורכישות של חברות קיימות ובמקביל המשך הצמיחה בתחום, תגיע לידי ביטוי בכלים וחברות משווקים נוספים בעולם, כמו למשל מרכז ומזרח אירופה, אסיה וכמובן אנגליה.

poll questionבאיזו מידה לדעתך צרכנים יעדיפו וישתמשו בשירותי ייעוץ דיגיטליים?

המגמות המרכזיות בקטגוריית ה- WealthTech

1. פגישות וירטואליות:
חשוב לחדד שהכוונה היא לשימוש בכלים דיגיטליים שיאפשרו ליועצי ומשווקי ההשקעות לייצר מעורבות ישירה ורחבה יותר עם לקוחות (קיימים וחדשים כאחד) במקום ובזמן שמתאימים ללקוח. שימושים בשיחות ווידאו, סקייפ, שיתופי מסמכים דיגיטליים (CO browsing) ועוד, יאפשרו ליועצים לתקשר בראייה רב ערוצית עם יותר לקוחות בפחות זמן וכאמור הכל בהתאם לנוחות הלקוח.

מחקרים של חברת Deloitte מעריכים כי השילוב בין גורמים אנושיים לבין כלים ופלטפורמות דיגיטליות, יכולים לסייע ולייעל את עבודת היועצים, לא רק מול הדור הצעיר יותר שבאופן טבעי מעדיף תקשורת מסוג זה, אלא גם מול לקוחות "כבדים" יותר, שבהגדרה מחפשים את הגורם האנושי בתהליך ושמבחינתם מעורבות זו היא קריטית.

בנקודה הזו חשוב להתייחס גם ליועצים עצמם שיתחלקו באופן טבעי לאלו שמזהים כבר היום את שינוי המגמה וכפועל יוצא מכך יבחרו לאמץ כלים דיגיטליים שיאפשרו תקשורת ישירה מול הלקוחות, לבין אלו שיבחרו שלא, וירצו להמשיך לפעול על בסיס השיטות הקיימות. דבר אחד אפשר להגיד: השימוש בווידאו ילך ויתחזק כאמצעי חשוב בערוצי ההפצה של גופי ההשקעות.

2. אימוץ גישת ה- API במסגרת אגריגציה של מידע:
כיוון ברור נוסף שיאפיין את עבודת יועצי ההשקעות בעתיד הקרוב, הוא הצורך להסתמך על דאטה. בהגדרה, יועץ פיננסי/השקעות בבואו לספק שירותי ייעוץ והכוונה ללקוחות, נדרש להתבסס על התמונה הרחבה של הלקוח ובחינה מעמיקה של נכסים קיימים, ערוצי השקעות ואפילו התחייבויות. זה נכון לגבי תיקי השקעות, חיסכון ארוך טווח לגיל פרישה (גמל ופנסיה), מסחר עצמאי (טרייד) ועוד.

לכן, הדרך להגיע לשם היא ריכוז מקורות הדאטה של הלקוח והצגתו בממשק נוח, ידידותי ודינאמי, שיאפשר ליועץ ההשקעות לבצע ניתוחים פרסונאליים בזמן אמת, בטרם הוא מספק ייעוץ כלשהו. המשמעות היא שגופים פיננסיים חייבים לחפש את מקורות המידע הללו ולדעת לרכז, לנתח וכמובן להנגיש אותם ליועץ בצורה האפקטיבית ביותר. זו בדיוק הסיבה מדוע הטכנולוגיה מהווה הזדמנות אדירה כך כל בידי גופי ההשקעות, כי היא יכולה (במסגרת מגוון רחב של כלים) לעשות זאת.

3. לבנות לבד או לרכוש?
אחת השאלות שכל גוף השקעות ישאל את עצמו (אם השאלה עדיין לא נשאלה): האם כדאי לפתח שירות ייעוץ דיגיטלי באופן עצמאי? או שנכון יותר לרכוש או אפילו לחבור לפלטפורמה קיימת? וכמובן שלכל אחת מהאפשרויות יש יתרונות וחסרונות. בצד החברות שבחרו לפתח מוצרים באופן עצמאי: Fidelity שפיתחה את Fidelity Go, Schwab שהשיקה פלטפורמה עצמאית תחת השם chwab Intelligent Portfolios, ו- Vanguard שפיתחה באופן עצמאי מערכת שנקראת Vanguard Personal Advisors Services.

בצד השני של המטבע, גופים שבחרו לרכוש פלטפורמות קיימות במטרה לקצר את ה- Time To Market: Legg Mason שרכשה את Financial Guard, Power Shares שרכשה את חברת הייעוץ הדיגיטלי Jemstep, ו- Blackrock's שרכשה את Future Advisor. כמובן שיש גם פתרונות ביניים במסגרתן חברות מייצרות שיתופי פעולה עם חברות בעלות פלטפורמות דיגיטליות קיימות: Citizens Bank שחברה ל- SigFig במטרה שזו תסייע לה לפתח כלי עצמאי שלה, על בסיס הידע והניסיון הקיימים ב- SigFig.

4. זוכרים את חשיבות הדאטה? השלב הבא: ייעוץ בתחומים נוספים
התייחסנו בסעיפים הקודמים לחשיבות בריכוז מגוון מקורות דאטה של הלקוח, והנה החיבור לאפיק נוסף שמסמל את האבולוציה של תחום הייעוץ הפיננסי: בהנחה שקיימת דאטה רחבה על הלקוח, מדוע שיועץ ההשקעות לא ירחיב את סט הצעות הערך שלו ויציע ללקוח שירות ייעוץ בתחומים משיקים? למשל: כיסויי בריאות אישיים/משפחתיים, שירותי ביטוח מסוגים שונים ואפילו נדל"ן.

נכון, סביר שתגידו שכדי להעניק שירותי ייעוץ רחבים יותר, נדרשת הבנה מקצועית וניסיון בתחומים הללו, מה שנכון כמובן. אבל וזה אבל חשוב, חשוב להזכיר שאנחנו מדברים על יכולות ייעוץ דיגיטליות, בין אם כאלו שהן דיגיטליות מקצה לקצה ללא מעורבות אדם ובין אם מדובר בכלים דיגיטליים שנועדו להעצים את השירות של היועץ האנושי.

בסופו של דבר מדובר על הזדמנות להרחיב את ה"נגיעות" של היועץ עם הלקוח, בתקשורת ישירה עם הלקוח ועל בסיס הדאטה שלו, מה שיכול לשפר ולעבות את הצעת הערך שלו עבור הלקוחות. בעיקר הצעירים יותר שכאמור יותר ויותר מהם מעדיפים ויעדיפו בעתיד לצרוך שירותים פיננסיים ממקור אחד ובערוצים הישירים.

לסיכום: תחום ה- WealthTech עומד לעבור שינוי מעניין מאוד בשנים הקרובות. השינוי הזה יגיע בעיקר הודות לטכנולוגיה שתאפשר ליועצים לספק שירותי ייעוץ מצד אחד וללקוחות לקבל שירותי ייעוץ (דיגיטלי מלא, או בשילוב גורם אנושי) מנגד, במקום ובזמן שמתאימים להם. רוב המגמות בתחום ה- WealthTech מדברות על שילוב של גורם אנושי וטכנולוגיה, בעיקר כי מדובר בתחום מעט מורכב יותר מאחרים. כזה שכולל בתוכו רגישות צרכנית רבה, בעיקר בהסתכלות לעבר העתיד הפיננסי שלו, אך מצד שני ניתן לזהות מגמה ברורה ומתחזקת של התעצמות המרכיב הטכנולוגי.

הכתבה עניינה אתכם? רוצים לקרוא עוד בנושא זה?
הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 7 שנים

    כל חברה רצינית היום, שמסתכלת קדימה, צריכה להקים ידע כזה בתוך הארגון.

  • לפני 7 שנים

    מדהים לראות לאן העולם שלנו מתפתח בזכות ה-DATA BASE.
    אין לי ספק שזה הולך להיות יותר גדול מהאינטרנט.
    ההתפתחות הזאת נשמעת מגניבה לגמרי.
    מחכה שנראה אותה בשטח.

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: מהפיכת הפינטק מולידה גלי המשך: הכירו את תחום ה- Wealth Tech
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.