תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

"מתי להתחיל לדבר עם הילדים על כסף? כשהם יודעים לחבר 1+1"

שרון לוין ענתה בעמוד הפייסבוק שלנו לשאלות הגולשים על חיסכון וילדים: כמה דמי כיס מומלץ לתת לילד בן 6? מתי כדאי להסביר לילדים על ריבית ועמלות? והאם לעודד ילד שהחליט לפתוח דוכן לימונדה בשכונה?

"כדאי להתחיל לדבר עם ילדים על כסף מגיל צעיר מאוד, למעשה מרגע שהם יודעים איך לעשות חשבון בסיסי, לחבר אחד ועוד אחד. אפשר להתחיל עם זה כבר  בגן חובה, בטח ובטח בגילאי בית ספר יסודי. מגילאים צעירים מאוד אפשר לדבר עם הילדים שלנו על תשלום על עבודה, אפילו על עוגת תקציב. בגילאים יותר מבוגרים, אפשר להתחיל לדבר איתם גם על סדרי עדיפויות".

כך אמרה שרון לוין, מנהלת תחום הדרכה לקבוצות בארגון פעמונים בשיחה עם עדי ברזילי בנושא "איך מדברים עם ילדים על חיסכון". בשיחת פייסבוק לייב בעמוד הפייסבוק של מיטב דש, השיבה לוין לשאלות הגולשים.   

לוין הדגישה את הצורך בחינוך פיננסי מוקדם לילדים, גם אם לא נוח לנו לדבר איתם על כסף. "אם אנחנו רוצים לתת לילדים שלנו כלים להתנהל, גם כבוגרים, אנחנו חייבים להתחיל להתעסק בזה כבר מגיל צעיר", היא אמרה. "לא תמיד אנחנו במקום נוח לדבר עם הילדים על כסף, לא תמיד נוח לנו לשתף אותם למשל בחובות או בהלוואות שלנו, אבל כסף הוא נושא שכן נגיש לילדים וחשוב שיידעו איך להתנהל איתו בעתיד".

לא מומלץ לשלם לילדים על מטלות שהם עושים בבית – בישולים, ניקיונות, שיעורי בית. ממש לא כדאי לקשור את כל אלה למתן דמי כיס

מתי כדאי להתחיל לתת לילדים דמי כיס?

"מומלץ להתחיל כבר בכיתה א', בדרך כלל בסכום שבועי שניתן לפי גילו של הילד, כלומר: כלומר, שישה שקלים בשבוע לילד בן שש. בגילאים יותר מבוגרים אפשר לתת סכומים גבוהים יותר, דו-שבועיים, אפילו חודשיים כמו משכורת. חשוב להסביר לילדים שזה כסף המיועד לקניית דברים שהם רוצים לעצמם, שהכסף הזה לא בא במקום דברים שאנחנו קונים להם ממילא, כמו חוגים או צעצועים".

מה כדאי להגיד לילד שמציע לסדר את החדר שלו, אם נשלם לו דמי כיס?

"בדרך כלל, ההמלצה היא להגיד לו לא. לא מומלץ לשלם לילדים על מטלות שהם עושים בבית – בישולים, ניקיונות, שיעורי בית. ממש לא כדאי לקשור את כל אלה למתן דמי כיס. דמי הכיס צריכים להיות אקסטרה, הם מיועדים למשהו שהילד בוחר לקנות לעצמו".

מה כדאי לעשות אם הילד מתעקש לקנות משהו בדמי כיס שלו, ואנחנו מתנגדים?

"צריך לתת לילד לבחור, להתנסות ולא פחות חשוב מכך  - לטעות. אלא אם כן זה משהו שאנחנו לא רוצים להכניס אלינו הביתה. למשל, יש מקרים שילדים יותר גדולים רוצים לקנות מדמי הכיס שלהם טלוויזיה לחדר הפרטי, אבל ההורים לא רוצים להכניס עוד מסך הביתה. במקרה כזה, דווקא כן צריך לשים גבולות ולהגיד שזה לא מקובל, אבל להסביר לילד למה לא ולהגיע לפתרון יחד אתו".

poll questionכמה דמי כיס אתם נותנים לילדים שלכם?
 

כל הורה מכיר את "הסיוט" של להסתובב עם הילדים בסופרמרקט. איך מתמודדים עם תסמונת "אמא תקני לי"?

"אנחנו יכולים להגדיר לילד מראש סכום כסף מסוים ולהגיד לו שעם זה הוא יכול לקנות מה שירצה. זה גם מלמד אותו סדרי עדיפויות, כך שאם יבחר במוצר אחד יצטרך כנראה לוותר על מוצר אחר. צריך לנסות לתחום איזשהו תקציב, אפילו 5 שקלים ולא להתפתות או להיכנע אם הילד בא ואומר: 'טוב, אמא, מצאתי משהו, אבל זה עולה 7 שקלים'. לא לתת לו את העוד שני שקלים האלה, לא לחרוג מהתקציב שהגדרנו".

איך באמת מסבירים לילדים שמשהו יקר מדי?

"ילדים צריכים מותגים, זה מקנה להם תחושה של ביטחון עצמי ונותן מענה גם ללחץ החברתי שבו הם נמצאים ביום-יום. אבל, הילדים חייבים גם להבין שלא יכול להיות מצב שכל הארון בגדים שלהם יהיה ממותג, צריך שיהיה גם וגם. ילד צריך להבין שלמותגים יש בדרך כלל עלות גבוהה ואם הוא רוצה מותג יקר יותר, שיוסיף מהדמי כיס שלו".

האם כדאי ללמד ילדים לחסוך כבר מגיל צעיר?

"כן, ההמלצה היא להתחיל עם זה בגיל צעיר. ללמד את הילד לשים כמה שקלים בצד, זה משהו מאוד חשוב בחינוך הפיננסי. צריך להסביר לילד שזה ייתן לו בהמשך אפשרות לקנות מותג יותר יקר, או צעצוע שהוא ממש רוצה. הילד לומד דחיית סיפוקים ומקבל גם אפשרות לבחור, לקבוע יעד עתידי ולהתחיל לחסוך בדרך אליו. קביעת היעד יכולה להיעשות גם בשיתוף המשפחה כולה, זה משהו שעשוי ליצור אווירה מאוד חיובית סביב הכסף. בסופו של דבר, זה גם כיף משפחתי להגיע יחד למטרה המשותפת. זה יכול לחבר בין כולם".

קראו עוד במגזין:

 

 

האם נכון לשתף ילדים בכל מה שקשור לחיסכון ברמת המשפחה?

"בהחלט, יש הרבה דברים שאפשר לעשות בתחום זה. הדוגמא הכי נפוצה היא חיסכון בחשמל, להסביר לילדים מה קורה אם הם יוצאים מחדרים ומשאירים מזגנים, אורות, טלוויזיה. אפשר לעשות מזה מן משחק, לראות כמה שילמנו על חשמל בשנה שעברה מול השנה, ואם מושג חיסכון לתת איזה בילוי משפחתי משותף. אפשר להראות לילדים מהם סעיפי ההוצאה, ולנסות לראות יחד איפה אפשר לחסוך".

מתי אפשר להתחיל לדבר עם ילדים על חשבון בנק וכרטיסי אשראי?

"בכיתות ג'-ד' הם כבר ישאלו על זה, הם רואים אותנו מוציאים כרטיס פלסטיק ומשלמים או מוציאים כסף מהקיר בבנק".

האם כדאי לדבר עם הילדים על מונחים פיננסיים ומשמעותם? מה כדאי להראות להם?

"לא חושבת שהייתי מראה לילדים שלי תדפיס של חשבון העו"ש, אבל אפשר בהחלט להראות להם חשבון חשמל או חשבונות אחרים. בתוך חשבון החשמל יש הרבה טיפים צרכניים, כמו השוואה לשנה שעבר והשוואה של חודש מול חודש.

"בגילאים  שבהם הם פותחים חשבון בנק, כדאי לדבר עם הילדים על מושגים בסיסיים בכלכלה כמו ריבית, עמלות ושימוש באמצעי תשלום שונים. למשל, מה זה צ'ק, איך נראה צ'ק, מתי יותר נכון להשתמש בכרטיס אשראי ומתי במזומן. אנחנו נוטים לא לדבר עם הילדים על כל אלה, אבל חשוב שהם יכירו את המונחים הפיננסיים מגיל צעיר, שלא יהיו זרים להם כשייצאו לעצמאות".

האם כדאי לשתף את הילדים גם בתזרים ההכנסות שלנו?

"לא בטוח שכדאי, אבל זה משתנה ממשפחה למשפחה. יש הורים שמאוד פתוחים גם בנושא זה, זה מאוד תלוי ביחסים בתוך המשפחה. אנחנו רואים לפעמים ילדים שפותחים עמדה למכירת לימונדה בשכונה, ומנסים להגדיל את ההכנסות. יזמות כזו - מומלץ לעודד אותה. זה מלמד את הילדים את המאזנים, הנה אני צריכה להשקיע בקניית לימונים וכל זה. זה מאפשר להם גם ללמוד מהו רווח, בהשוואה להכנסות".

רוצים לקרוא עוד בנושאי חיסכון? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

אין באמור משום הבטחת רווח ו/או תשואה. אין לראות באמור ייעוץ פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים או בצרכים של כל אדם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 6 שנים

    שידור מעולה פשוט

  • לפני 6 שנים

    זאת בהחלט הדרך. אני מחנכת את הילדים שלי לחסוך כבר שנים. אבל היו חסרים לא כל מיני דרכים כדי לשדרג את זה והסרטון הזה בהחלט סייע לי

  • לפני 6 שנים

    הרביפ של גיל זה גילים.
    לא גילאים.
    גילאים הם יילדים בני אותו גיל.
    למשל: קיטנה לגילאי חמש פירושה קיטנה לילדים בני חמש.
    אי אפשר להגיד "בגילאים יותר מבוגרים". זה עילג.
    יש לומר "לילדים יותר מבוגרים" או: בגילים יותר מאוחרים".
    בהצלחה!

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: "מתי להתחיל לדבר עם הילדים על כסף? כשהם יודעים לחבר 1+1"
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.