האגדה מספרת שאלכימאים יכולים להפוך עופרת לזהב. המציאות מצביעה על אדם אחד, הווראד שולץ שמו, שהפך גרגירי קפה לזהב טהור. שולץ, האיש שהפך את רשת סטארבקס למותג בינלאומי שמגלגל מיליארדים ומתפרס על פני חמש יבשות עם יותר מ-28 אלף סניפים, עשה את זה למרות (ויש האומרים, בזכות) הקשיים שחווה לאורך הדרך. מהם כללי הזהב ששימשו אותו בדרכו לצמרת, ואיזה השראה אפשר לקבל מהם?
מצויד באמונה ובמוטיבציה לשנות את מסלול חייו, הוא נרשם למכללה ומימן את הלימודים בעזרת הלוואות ועבודה. "כשהמצב היה ממש קשה, מכרתי את הדם שלי תמורת כסף", הוא מספר
זיכרון משנה חיים
כששולץ היה בן שלוש משפחתו עברה לדירה קטנה באחד הפרויקטים לדיור ציבורי בברוקלין. כשאביו חזר ממלחמת העולם השנייה, הוא עבד כפועל תמורת שכר נמוך. כשולץ היה בן שבע, קרה משהו שהוא לא ישכח כל חייו: אביו, שעבד כשליח, נפל ושבר את הירך ואת הקרסול. ללא פיצויים, ללא ביטוח בריאות וללא חיסכון – הילד ראה את אביו שוכב במשך שעות על הספה, כואב, מגובס ובעיקר מבוהל מהעתיד. התמונה הזו, של אביו שוכב על הספה חסר אונים, לא עזבה את הווארד גם בהמשך הדרך.
ימים קשים באו על משפחת שולץ: בקושי היה להם כסף לשלם חשבונות, והדירה הייתה אפופה בחרדות קיומיות. "תמיד הרגשתי שנולדתי בצד הלא נכון של פסי הרכבת", סיפר הווארד. כדי לברוח מהמציאות הזו, הוא בילה את רוב זמנו במשחקי פוטבול וכדורסל במגרש המשחקים. כבר אז נטמנו הזרעים שיובילו לצמיחתו המטאורית, כשקיבל בליבו החלטה: לשנות את המציאות שבה גדל. הכאב הוא אחד ממחוללי השינוי הגדולים ביותר. שולץ הבין את זה והשתמש בחוויות המכאיבות שנצרבו בנפשו כדי להיטען במוטיבציה ולבצע את הפעולות הנחוצות לשינוי חייו.
כלל הזהב: בעידן שבו כל המידע זמין בלחיצת כפתור, לעיתים קרובות אנחנו יודעים בדיוק מה צריך לעשות כדי להגשים את המטרות והחלומות שלנו. אלא שלפעמים הפחד יכול לשתק אותנו, ולפעמים אין לנו מספיק מוטיבציה לקום ולחולל שינוי. מה עושים?
אנשים שחוללו שינוי גדול בחייהם מספרים שנקודת המפנה הייתה סיטואציה ספציפית: אדם שעישן כל חייו ולא הצליח להיגמל, חווה אירוע מוחי והבין מהרופא שאם לא יפסיק לעשן מיד – לא יזכה לראות את נכדי.; אדם צעיר ששקל יותר מ- 200 קילו, הבין פתאום שהחיים חולפים על פניו.
האנשים האלה, ממש כמו שולץ, החליטו לעשות שינוי גדול בחיים בעקבות חוויה מכאיבה שנצרבה בזיכרונם. ומה איתכם: איזה שינוי אתם רוצים לחולל בחייכם? מה המחיר שאתם משלמים כל עוד אתם לא מבצעים את השינוי הזה? איזו נקודת כאב צרובה לכם בזיכרון, שיכולה לגרום לכם לפעול?
יש לכם כסף פנוי? לחצו כאן ומצאו מוצר פיננסי שיתאים לניהול הכסף שלכם>>
להקיז דם בדרך למטרה
שולץ מספר שאף אחד מהוריו לא סיים תיכון, והקשיים הכלכליים בהם הייתה מצויה משפחתו לא בישרו טובות בעבורו. למרות נתוני הפתיחה העגומים, שולץ לא וויתר: אמא שלו הייתה מאמינה גדולה בחלום האמריקאי, והיא זו שהחדירה בו את האמונה שהוא יוכל לבנות לעצמו חיים טובים יותר.
מצויד באמונה ובמוטיבציה לשנות את מסלול חייו, הוא נרשם למכללה ומימן את הלימודים בעזרת הלוואות ועבודה תוך כדי הלימודים. "כשהמצב היה ממש קשה, מכרתי את הדם שלי תמורת כסף", הוא מספר. בשנת 1975 הוא הפך לאדם הראשון במשפחה שקיבל תואר אקדמי. למרבה הצער, הוריו לא יכלו להרשות לעצמם להגיע לטקס הסיום.
היכולת של שולץ להציב לעצמו מטרות ולעמוד בהן, על אף המכשולים שניצבו בפניו, הייתה רכיב משמעותי בהצלחה שלו גם בהמשך. במהלך שנות השמונים הוא החל לעבוד בחברה שמוכרת כלי בית, לרבות מטחנות קפה. אחד מלקוחות החברה הייתה חברה קטנה השוכנת בסיאטל ומייצרת קפה. היא ענתה לשם סטארבקס.
אחרי שהבחין בנתוני המכירות היפים של החברה, שולץ החליט לנסוע לסיאטל ולפגוש את הבעלים. שנה לאחר מכן הוא כבר מונה למנהל המכירות של סטארבקס. בשנת 1983, במסגרת נסיעת עסקים לאיטליה, שתה שולץ את האספרסו הראשון שלו. הוא מתאר איך נשבה בקסמיו של המשקה, בקסמי הבריסטה שהכין אותו ובאווירה הרומנטית של בית הקפה. לארצות הברית הוא חזר עם חזון: להפוך את סטארבקס ממקום שמוכר פולי קפה, לבית קפה שמשלב את חווית האספרסו עם תחושה של קהילתיות.
אלא שמייסדי סטארבקס שמעו את שולץ, ולא התלהבו. הם החליטו לא ליישם את חזונו. שולץ, שהספיק כבר להתגבר על מכשולים רבים בחייו, החליט שזה לא יעצור אותו. הוא עזב את סטארבקס והקים חנויות קפה משלו.
לשם כך שולץ היה חייב לגייס 1.7 מיליון דולר. "בניסיונותיי לגייס כספים", הוא סיפר שנים אחר-כך, "שמעתי 'לא' יותר מ-200 פעמים". בסופו של דבר ההתמדה השתלמה, ושולץ הצליח למצוא משקיעים שהאמינו במיזם שלו.
כלל הזהב: אמרה יפנית ידועה אומרת "ליפול שבע פעמים, לקום שמונה". רוב האנשים מפחדים מכישלון ומהמילה "לא", במקום להבין שהכישלון הוא חלק בלתי נפרד מכל הצלחה. האנשים המצליחים בעולם, בהם גם הווארד שולץ, מבינים שהדרך למטרה הנכספת עוברת ביכולת לא לוותר, עד שמגיעים ליעד.
קראו עוד במגזין:
- כמה אתם באמת יודעים מה קורה עם הכסף שלכם?
- אבא ואמא הפקות בע"מ: איך מממנים את כל זה?
- קרן פנסיה או קופת גמל: מה יותר מתאים לך?
לשלם פי 10 על כוס קפה
בית הקפה ששולץ פתח זכה להצלחה גדולה. כעבור שנה נודע לו שהבעלים של סטארבקס מתכוונים למכור אותה תמורת 4 מיליון דולר. הוא חזר ללווים ובעזרת כוח השכנוע הצליח להשיג את הסכום המבוקש ולבצע את הרכישה, במה שהפך ללידתה של סטארבקס המודרנית.
באותה התקופה האמריקנים היו רגילים לשתות כוס קפה ב-50 סנט. אז איך מצליחים לשכנע אותם לשלם על כוס הקפה שלהם יותר מ-5 דולר? "אנחנו לא בעסק של למלא קיבות", אמר שולץ, "אלא בעסק של למלא נשמות". אחרי הביקור השני שלו באיטליה הוא החל ליישם דברים שראה כדי לייצר חוויית קפה: מאופן הכנת הקפה על ידי הבריסטה ועד החוויה בבית הקפה כולו.
כלל הזהב: יצירתיות לא תמיד מצריכה להמציא דברים מאפס. לפעמים, היכולת ליישם פתרון שעובד במקום אחד במקום אחר או בענף אחר, יכולה לעשות הבדל גדול. כך למשל יכולות ומיומנויות שרכשתם בתפקידים קודמים, יכולות להעניק ערך מוסף בתפקידים הבאים שלכם. יצירתיות דומה להוספת רכיב או טוויסט מעניין משלכם למתכון קיים, ממש כפי שעשה הווארד שולץ עם ייבוא הרעיונות מבתי הקפה באיטליה.
לחצו כאן ומצאו מוצר פיננסי שיתאים לניהול הכסף הפנוי שלכם >>
הוא הא, מי זה בא?
לצורך גיוס ההון הדרוש לרכישת סטארבקס הבטיח שולץ ללווים שיפתח תוך חמש שנים 125 סניפים ברחבי ארצות הברית – והשאר, היסטוריה. מה שהחל כחנות קטנה לקפה, התפתח תוך כמה שנים לרשת עולמית המנהלת עשרות אלפי סניפים ברחבי העולם. בשנת 2018 הודיע שולץ על פרישתו מתפקיד היו"ר, והתפנה לדבר הגדול הבא. מה זה יהיה? לאחרונה פורסמו ידיעות על כוונתו לרוץ כמועמד עצמאי בבחירות הקרובות לנשיאות ארצות הברית. לא פחות.
כלל הזהב: במרוצת השנים למד שולץ לכוון גבוה, לא להירתע מחלומות גדולים וגם לא מאנשים שאומרים לו "לא". בעיניו, זה מאוד הגיוני: ככל שהחלום גדול ומשמעותי יותר, כך נהיה מוכנים לעשות כל מה שצריך כדי להשיג אותו. זה מסר חשוב לכל אחד: להרשות לעצמנו לחלום בגדול, כדי למלא את מאגרי האמונה והמוטיבציה.
לכתבה הראשונה בסדרה על לי קה שינג, "הסופרמן של אסיה", לחצו >
לכתבה השנייה בסדרה על אורסולה ברנס, סיפור של התמדה ואומץ, לחצו >