לפתיחת חיסכון מיטב קידס, לחצו כאן >>
"אבא, אני צריך כסף לסרט".
"אמא, תביאי כסף לפיצה".
"לכולם בכיתה יש אייפון!"
החופש הגדול אולי משמח את הילדים, אבל בדרך כלל גם מכביד על חשבון העו"ש שלנו, עם הוצאות שמזנקות במאות אחוזים בתקופה זו. מה עושים? בוחרים לראות את הצד השני של המטבע, והופכים את ההוצאות הרבות בחופש הגדול להזדמנות ללמד את הילדים שיעורים חשובים לחיים. מדובר בשיעורים שלא נלמדים בבית הספר ועשויים לצייד את הילדים בכלים חשובים שיבנו את החוסן הכלכלי שלהם כאנשים בוגרים.
הרגלי חיסכון בריאים שמושרשים בגיל צעיר, יכולים להפוך עם השנים לבסיס להגשמת החלום של כולנו: יצירת חופש כלכלי, במסגרתו התשואה של החיסכון מממנת את הוצאות המחיה השוטפות.
קראו עוד במגזין:
- בדרך למיתון גלובלי? הכוחות שמחממים את הכלכלה מול הכוחות שמקררים אותה
- הריבית עולה: איך זה ישפיע על הכיס שלנו?
- קרן השתלמות לשכירים: לעשות אקזיט בלי סטארט-אפ
לפי מחקר של אוניברסיטת קיימברידג', הרגלים פיננסיים נוצרים אצל ילדים כבר בגילאים צעירים. כפי שהמערכת החיסונית שלנו נבנית בתקופת הילדות, כך גם החוסן וההתנהלות הפיננסית מתגבשים ומתעצבים בשנים אלו. ההתנהלות הפיננסית בבית מעצבת את דפוסי ההתנהגות של הילדים, ומשפיעה על היכולת שלהם להתנהל עם כסף בחיים הבוגרים. עובדה: מבוגרים רבים שמתמודדים עם מינוס כרוני בהווה ומתקשים להתנהל עם כסף, מספרים על התנהלות כספית לא נכונה בבית שבו גדלו.
במציאות שבה יוקר המחיה רק הולך וגדל, חינוך הוא לא מותרות, כי אם חובה. הילדים חייבים ללמוד איך לייצר עוד הכנסה עם הכסף שעומד לרשותם, בדרך לביטחון כלכלי.
חינוך פיננסי לא אומר להעביר לילדים הרצאות משעממות, שייכנסו להם מאוזן אחת וייצאו מהשנייה. נסו למצוא דרכים אפקטיביות ומעשיות ללמד את הילדים שיעורים חשובים על כסף. להלן חמש הצעות.
הציבו גבולות וסדרי עדיפויות
נכנסתם עם הילד שלכם לחנות צעצועים. יש לכם תקציב לצעצוע אחד, אבל הוא שואל אתכם בתמימות (נניח...): "אפשר עוד צעצוע?" במקום לענות לו ש"כסף לא גדל על העצים", אפשר פשוט להסביר לו שיש לכם כסף לצעצוע אחד גדול, או שניים קטנים. בתוך הגבול התקציבי שיצרתם תנו לילד יכולת לבחור, וללמוד מגיל צעיר איך להוציא את המקסימום מהמשאבים העומדים לרשותו.
הילדים רוצים להזמין משלוח מהמסעדה בימי החופש הגדול? לצאת כל שני וחמישי לבילוי בקניון? לפי אותו עיקרון, אפשר להגדיר תקציב שבועי לאוכל ובילויים ולתת לילדים להחליט בעצמם איך, באילו ימים ובאיזה מקומות לקנות.
רוצים להשקיע בעתיד הילדים? לחצו כאן >>
למדו אותם להגדיל את כוח הקנייה
הילדים רוצים ללכת למסעדה? אפשר לעשות ביחד השוואת מחירי מסעדות, ולראות איפה הכי משתלם לאכול. מומלץ לערוך טבלה ולרשום כמה תעלה ארוחה בכל מסעדה. באופן הזה תוכלו להמחיש שבאותו סכום שעומד לרשותכם, בחירת מסעדה זולה יותר יכולה לדוגמא לאפשר לכם לאכול במסעדה פעמיים בשבוע, במקום פעם אחת. את עיקרון השוואת המחירים אפשר לשכפל גם לתחומים אחרים, ובכך ללמד את הילדים שיעור חשוב על צרכנות נבונה, שתאפשר להם לעשות יותר עם המשאבים העומדים לרשותם.
עודדו אותם לחסוך (בצנצנת שקופה)
הילד מבקש מכם לקנות לו צעצוע או נעליים יקרות, "כי לכולם יש"? עודדו אותו לחסוך כדי לקנות את מה שביקש, בעזרת דמי הכיס שהוא מקבל. את הכסף שנחסך מומלץ לשים קופת חיסכון או צנצנת שקופים, כאלה שיאפשרו לו לראות את המטבעות והשטרות הולכים ונערמים - ויעודדו אותו להמשיך לחסוך. היכולת לדחות סיפוקים, לחסוך ולהשתמש בכסף שהילד חסך כדי לקנות את מה שהוא רצה, שווים יותר מכל הרצאה. דמי הכיס לא מספיקים? אפשר לעבור לסעיף הבא.
תנו להם להרוויח כסף
לא רק ילדים מגיל 14 יכולים לעבוד ולהרוויח כסף. בעזרת יוזמה וחשיבה יצירתית, גם ילדים צעירים יותר יכולים להרוויח כסף במגוון דרכים. אפשר, לדוגמא, להוציא את הכלב של השכנים לטיול, לעשות בייביסיטר, לפתוח דוכן למכירת לימונדה, לעשות מכירת חצר של חפצים ישנים שמעלים אבק בבית (או ללמוד ביחד איך למכור אותם ב-(ebay ועוד. הזמן הפנוי שיש לילדים בתקופת החופש שווה הרבה יותר מעוד כסף. הוא יכול ללמד אותם לקחת יוזמה ואחריות מגיל צעיר, כדי להציב מטרות ולחתור להשגתן גם בהמשך.
תראו להם איפה הכסף גדל
ללמד את הילדים לחסוך כדי לקנות דברים שהם רוצים זה חשוב, אבל לא פחות חשוב ללמד לראות איך החיסכון שלהם גדל ככל שעובר הזמן. הרגלי חיסכון בריאים שמושרשים בגיל צעיר, יכולים להפוך עם השנים לבסיס להגשמת החלום של כולנו: יצירת חופש כלכלי, במסגרתו התשואה של החיסכון מממנת את הוצאות המחיה השוטפות.
אפשר להמחיש לילדים את חשיבות החיסכון באמצעות הדוגמא הבאה: נניח שאתם שמים בקופת החיסכון בכל חודש 50 ₪. אחרי שנה יהיו לכם 600 ש"ח. עכשיו דמיינו שאותו סכום כסף גדל וצנצנת החיסכון מתמלאת מעצמה, כאילו עוד מישהו הפקיד עבורכם כסף בצנצנת. זה בדיוק מה שקורה כשמשקיעים את הכסף בחיסכון כדוגמת קופת גמל להשקעה. על כל 50 ש"ח שתחסכו, תוכלו לקבל 3, 5 או אפילו 10 ש"ח נוספים. וכך אחרי כמה שנים יוכלו להתווסף לחיסכון עוד כמה מאות, ואולי עוד כמה אלפי ש"ח. כמובן שככל שהילד גדול יותר, כך אפשר להיכנס להסבר יותר מפורט. את החיסכון לילדים אפשר לפתוח במיטב קידס, אפיק חיסכון שמצד אחד מאפשר לכם או לילדים לחסוך לכל מטרה – ומצד שני מאפשר למשוך את הכסף מתי שרוצים בהתאם לתנאים שבתקנון הקופה.
לפתיחת תכנית חיסכון לעתיד הילדים, לחצו כאן >>
החברה המנהלת מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ מבית מיטב ואיילון ביטוח. האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. מידע זה נכון למועד כתיבתו, ההסדר התחקיתי והכללים החלים בנוגע לכל אחד מהמוצרים המפורטים עשויים להשתנות מעת לעת.
מדהים מושלם תודה
למה אנחנו כל כך אוהבים להשמיץ?? חינוך פיננסי נלמד בבתי הספר, גם ביסודי וגם בתיכון. כמה יפה יהיה אם תתנו טיפה קרדיט גם למערכת החינוך, ותמצאו כותרת אחרת, הולמת ולא משמיצה. בהצלחה
לא נכון
אתה מבלבל את המוח תפסיק להתיפייף
כן?אצלנו לא מלמדים ביסודי