אחד היתרונות הגדולים כעובד שכיר הוא הידיעה, או לפחות ההנחה, שהחסכונות הפנסיוניים שלנו מנוהלים כראוי, תוך הפקדות כחוק של המעסיק ושל העובד. אלא שדברים לא תמיד פשוטים, אפילו לא לשכירים שמועסקים במקומות עבודה מבוססים, יציבים ומסודרים, ובטח שלא לשכירים המועסקים במקומות עבודה בעייתיים. כך שאם אתם שכירים או הייתם שכירים, מומלץ בחום שתמשיכו לקרוא.
נתחיל בעובדים שמרוויחים שכר גבוה מהממוצע במשק. זה שהם מרוויחים יותר, לא מחייב את המעסיקים להפריש יותר. ישנם מעסיקים שמחליטים להפריש לעובדיהם לפנסיה רק עד גובה השכר הממוצע
כבר לפני יותר מעשור, החל מ- 2008 קיימת במדינת ישראל חובת הפקדה לחיסכון פנסיוני לכל השכירים במשק. המעסיקים מחויבים להפקיד לפנסיה עד גובה השכר הממוצע במשק, נכון ל2019, 10,139 שקל. אם אתם מרוויחים יותר מהשכר הממוצע, או אם השכר שלכם כולל בונוסים, שעות נוספות, שווי רכב ומרכיבים אחרים שלא מחושבים בהפרשה, זה הרגע שבו כדאי להתחיל לבדוק באופן אקטיבי מה קורה עם ההפרשות לפנסיה שמפקיד עבורכם המעביד.
סדרו לכם פנסיה משלימה
למה? נתחיל בעובדים שמרוויחים שכר גבוה מהשכר הממוצע במשק. זה שהם מרוויחים יותר, לא מחייב את המעסיקים להפריש להם יותר. ישנם מעסיקים שמחליטים, מסיבותיהם שלהם, להפריש לעובדיהם לפנסיה רק עד גובה השכר הממוצע. זה אמנם חוקי, אבל זה כמובן מזיק מבחינתכם.
בתרחיש כזה תגלו בעתיד, כי קצבת הפנסיה החודשית העומדת לזכותכם, קטנה משמעותית מהשכר החודשי אליו הורגלתם. למשל, במקרה שבו הרווחתם 18 אלף שקל בחודש, אבל ההפרשה לפנסיה בוצעה רק על שכר של 10-11 אלף שקל. במלים אחרות, תאלצו לחוות ירידה לא נעימה, לפעמים אף חדה, של עשרות אחוזים, ברמת החיים. וכל זאת דווקא בתקופה בה כבר אין באפשרותכם לפצות על כך ביציאה לעבודה נוספת.
אותו תרחיש עלול לקרות, כמובן, גם במקרה ששכרכם כולל מרכיבים רבים שאינם "נלקחים בחשבון" בהפרשות לפנסיה. ישנם מעסיקים רבים שלא מפקידים לפנסיה של העובדים עבור חלק שכר אשר מוגדר כבונוסים או שעות נוספות.
עובדים שזה המצב עבורם, חייבים לפעול – ומהר. פגיעה בחיסכון הפנסיוני היא לא משהו שתרצו להשלים איתו. אז מה אפשר לעשות? בגדול, ניתן תחילה לפנות למעסיק ולבקש ממנו שיפקיד לפנסיה על כל רכיבי השכר. עם זאת, רוב הסיכויים שתקבלו תשובה שלילית. בשלב זה, פתוחה בפניכם האפשרות להפקיד באופן עצמאי לחיסכון הפנסיוני.
קראו עוד במגזין:
- קופת גמל להשקעה: נזילות מלאה של הכסף והטבות מס מהמדינה
- 111 שקל בחודש ולילדים שלכם יכולה להיות השכלה גבוהה
- למה כדאי שתבדוק מה כתוב בתעודת הזהות הבנקאית שלך?
איך? יש כמה אפשרוית:
1. פנו לחברה המנהלת את החיסכון הפנסיוני שלכם ובקשו לפתוח חיסכון לפנסיה להפקדות במעמד "עצמאי". ניתן להפקיד לתוכנית זו סכומים שישלימו לכם את הפנסיה לשכר המלא שאתם מקבלים כיום – וכך תיצרו לכם תוספת להפרשות שהמעסיק מבצע עבורכם ושתוכל לשפר לכם את החסר בבוא היום.
2. קופת גמל להשקעה: מכשיר חיסכון רב יתרונות, היכול לשמש גם כחיסכון משלים מצוין לקצבת הפנסיה. קופת הגמל להשקעה מעניקה לחוסכים בה שילוב אטרקטיבי מאוד של ניהול השקעות מקצועי בשוק ההון, דמי ניהול אטרקטיביים, נזילות של הכסף ויתרונות מס - שהבולט בהם הוא אפשרות למשוך, החל מגיל 60, את כספי החיסכון כקצבה חודשית פטורה ב-100% ממס.
לפתיחת חיסכון באמצעות קופת גמל להשקעה - לחצו כאן
צמצמו דמי ניהול ועלויות ביטוח
עד כה התייחסנו רק לפתרונות הכרוכים בפתיחת חיסכון פנסיוני נוסף, משלים לחיסכון העיקרי. אולם, רצוי גם לשים לב לתנאי החיסכון העיקרי – קרן הפנסיה.
ניתן, לדוגמא, להיכנס לאתר רשות שוק ההון – פנסיה נט ולבדוק האם דמי הניהול שאנחנו משלמים גבוהים מהממוצע בשוק. אם גילינו שהם אכן גבוהים, ניתן להתקשר לחברה שבה מנוהל החיסכון שלנו ולהתמקח. אם גם זה לא עובד, אפשר לשקול מעבר לקרן פנסיה נבחרת. רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון בחרה לאחרונה במכרז ארבע קרנות פנסיה נבחרות, שהגדולה בהן מנוהלת אצלנו במיטב דש. קרן הפנסיה שלנו פתוחה לכולם להצטרפות דיגיטלית פשוטה ומהירה. יתרונן הגדול של הקרנות הנבחרות בכך שהן גובות דמי ניהול מופחתים מאוד ביחס לנהוג בשוק הפנסיה הישראלי.
אסור לנו להיות פסיביים גם בעניין הכיסויים הביטוחיים: מומלץ לעבור על כולם – ולהפסיק ביטוחים שאנחנו לא ממש צריכים בהתאם למצבנו המשפחתי ולהכנסותינו.
החל מינואר 2017, שיעור ההפרשות עומד על 18.5% מהשכר, מהם 6% על חשבון העובד ועוד 12.5% על חשבון המעסיק (6.5% לתגמולים ו-6% לרכיב פיצויים). ודאו שזה המצב גם אצלכם.
בנוסף, אם אתם יכולים להגדיל את חלקכם עד 7% מהשכר, מומלץ מאוד שתעשו זאת. עובד שכיר שמרוויח פחות מהשכר הממוצע יקבל הטבת מס ישירה, שתבוא לידי ביטוי בתלוש השכר החודשי שלו. עובד שמרוויח יותר מהשכר הממוצע במשק ייהנה לא רק מהגדלת הפנסיה שלו, אלא גם מתוספת שתהיה פטורה בעתיד ממס רווחי הון, מה שהופך אותה מיידית לעדיפה על פני אפיקי חיסכון אחרים.
הצטרפו עכשיו לקרן הפנסיה של מיטב דש >>
החברה המנהלת מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ מבית מיטב דש ואיילון ביטוח. האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.
שלום , מה קורה אם המשכורת היא מתחת לשכר הממוצע בשוק כפי שידוע? למשל אני מקבלת 7,000 ש"ח משכורת בסיס. האם המעסיק מחויב להפריש לפנסיה לפי השכר ממוצע במשק לפי שכר בסיס שלי?
מלחיץ משהו
האם אתם ממליצים לעבור מביטוח מנהלים לקרן פנסיה לאנשים בגיל 40 עם שכר גבוה מהממוצע במשק?
קופות הפנסיה שלי אצלכם . איך אתם יכולים לעזור לי להגדיל את הפנסיה שלי ?
שלום סבטלנה,
אנא צרי קשר עם שירות הלקוחות שלנו בטלפון 3366* שלוחה 3.
האם גם מי שאינו שכיר יכול להפקיד לקופת גמל להשקעה? מה הן התשואות לשנה?
שלום טובה,
קופת הגמל להשקעה פונה לכלל האוכלוסייה ללא תלות בשכיר או בעצמאי, כיוון שמדובר בחיסכון פרטי ולא דרך מקום העבודה.
את התשואות של מסלולי ההשקעה השונים בקופת הגמל להשקעה ניתן לראות באתר האינטרנט "גמל נט".
מה השכר הממוצע במשק?
היי מלכה,
נכון לחודש מאי 2019 השכר החודשי הממוצע למשרת שכיר במחירים שוטפים בישראל עמד על 10,477 ש"ח.
מה ההבדל בין התנאים שלכם בקרן הפסניה לבין אלו של הלמן ופסגות?
שלום גנדי,
לכל אחת מהחברות יש דמי ניהול שונים.
אני מעוניין לשדרג את הכסף שאני ובת זוגתי חוסכים לפנסיה שלנו ביחד נא ךיצור קשר בתחילת השבוע אחרי השעה 10
שלום ראובן,
אנא צור קשר עם שירות הלקוחות שלנו בטלפון 3366* שלוחה 3