תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

"מדינת ישראל צריכה לשנות את ברירת המחדל בתוכנית חיסכון לילד"

20/03/2022

פרופ' דניאל גוטליב, לשעבר סמנכ"ל המחקר והתכנון בביטוח לאומי, סבור שהמדינה טעתה בקביעת ברירת המחדל בתוכנית "חיסכון לכל ילד". "צריך לאפשר גם להורים שלא בחרו את הבחירה הכי טובה בשקלול תשואה-סיכון"

לפתיחת חיסכון מיטב דש קידס, לחצו כאן >>

פרופ' דניאל גוטליב, לשעבר סמנכ"ל המחקר והתכנון בביטוח לאומי וכיום מרצה באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, פרסם בפברואר השנה מאמר בכתב העת "ביטחון סוציאלי" מטעם הביטוח הלאומי. במאמר מנתח פרופ' גוטליב את החלטות ההורים בתוכנית הלאומית "חיסכון לכל ילד" עד 2019.

"כשמסתכלים על הבחירה האקטיבית של המשפחות במסלול הרצוי מבחינתם רואים שהיא ירדה מאוד מהר מתחילת התוכנית ב-2017. ככל הנראה, לאחר שנפסקו הפרסומים על התוכנית בתקשורת, מודעות הציבור ל'חיסכון לכל ילד' הלכה וירדה".

קראו עוד במגזין:

 

ב"חיסכון לכל ילד", שהושקה ב-2017,  נקבע כי הביטוח הלאומי יפקיד בתוכנית לכל ילד במדינת ישראל 50 ₪ בחודש (החל מיום 01.01.2022 עודכן הסכום ל-52 ₪), בנוסף לקצבת הילדים. לפי התוכנית, ההורים יכולים להכפיל את סכום החיסכון על ידי הפקדת סכום זהה מקצבת הילדים שלהם, מה שבעצם מאלץ אותם לקחת כסף מההתנהלות השוטפת בהווה ולהשקיע אותו בעתיד. כמו כן, הוחלט שהחסכונות ינוהלו בתוכניות חיסכון של הבנקים או בקופות גמל של בתי ההשקעות, לפי מסלולים שונים שחלקם בסיכון גבוה וחלקם בסיכון בינוני או מועט. 

המאמר הנוכחי של גוטליב מבוסס על מחקר שלו משנת 2019, שקבע כי בניגוד למתוכנן "חיסכון  לכל ילד" מיטיבה יותר דווקא עם החמישונים העליונים והאמידים, שבחרו במסלולי הסיכון הגבוה של קופות הגמל ועשו תשואות נאות על כספי החיסכון בשוק ההון. לעומתם, החמישונים הנמוכים לא הכפילו בדרך כלל את סכום ההפקדה החודשי, בחרו ברובם בתוכניות החיסכון של הבנקים כאפיק השקעה. 

בשיחה עם מערכת "לחסוך ולחיות טוב" פרופ' גוטליב מסביר: "כשמסתכלים על הבחירה האקטיבית של המשפחות במסלול הרצוי מבחינתם רואים שהיא ירדה מאוד מהר מתחילת התוכנית ב-2017. ככל הנראה, לאחר שנפסקו הפרסומים על התוכנית בתקשורת, מודעות הציבור ל'חיסכון לכל ילד' הלכה וירדה".

גרף 1: שיעור הבחירה האקטיבי של ההורים באפיקי השקעה ב"חיסכון לכל ילד"

מקור הנתונים: דוחות פנימיים של הביטוח הלאומי; דיווחי הבנקים וחברות ההשקעה. עיבוד: גוטליב וברקלי

רוצים להשקיע בעתיד הילדים? לחצו כאן >>

poll questionהאם בחרת לילדיך אפיק השקעה בתוכנית "חיסכון לכל ילד" – ואם כן, איזה?

לפי פרופ' גוטליב, הורים שנולדו להם ילדים לפני תחילת התוכנית ב-2017 היו מודעים יותר ליתרונות הבחירה האקטיבית מאשר הורים שילדם הראשון נולד לאחר השקת התוכנית. ככל הנראה, למי שכבר היו ילדים בהשקת תוכנית התעניין הרבה יותר במידע שפורסם בתקשורת על "חיסכון לכל ילד" עם השקתה, והפנים את החשיבות של השקעה לטווח ארוך במסלול עם פוטנציאל תשואה גבוה.

כמו כן, כפי שניתן לראות מהגרף הבא, שיעור הבוחרים באופן אקטיבי בזוגות עם ילד אחד ב-2019 נמוך דרמטית בהשוואה לזוגות עם שני ילדים או יותר, שהיה להם כבר ילד אחד לפחות עם השקת התוכנית. 

גרף 2: אחד הילדים או יותר נולדו לפני 2017? שיעור הבחירה האקטיבית מזנק 

מקור הנתונים: דוחות פנימיים של הביטוח הלאומי; דיווחי הבנקים וחברות ההשקעה. עיבוד: גוטליב וברקלי

בחלוקה לפי קבוצות דת, פרופ' גוטליב מצביע על בעיה קשה במגזר הערבי-מוסלמי שבו שיעור ההורים שבחרו אפיק חיסכון באופן אקטיבי היה נמוך משמעותית בהשוואה לשאר האוכלוסייה.  

גרף 3: שיעורי בחירה בחלוקה לפי דת

מקור הנתונים: דוחות פנימיים של הביטוח הלאומי; דיווחי הבנקים וחברות ההשקעה. עיבוד: גוטליב וברקלי

איך מבטיחים שמרבית החוסכים ב'חיסכון לכל ילד' ייהנו מפוטנציאל תשואה, גם אם אינם מעורים בכלכלה ובשוק ההון? פרופ' גוטליב ציין כי "בארצות הברית, לשם השוואה, החליטו שהשלטון יבדוק כל הזמן מהי ההשקעה הכי טובה בין בתי ההשקעות והבנקים, יפרסם את הנתונים ומי שעדיין לא יבחר מסלול, יקבל כברירת מחדל את ההשקעה הכי טובה באותו פרק זמן. ההחלטה לא מתקבלת רק על סמך תשואות, אלא על-פי מדד שארפ שמשקלל ומביא בחשבון הן את התשואה והן את הסיכון. וזו בעצם ההמלצה שלי: לשנות גם אצלנו את ברירת המחדל ב'חיסכון לכל ילד' כך שתיתן להורים שלא החליטו את הבחירה שהמומחים בתחום רואים כהחלטה הכי טובה כרגע, בשקלול בין סיכון ותשואה".

לפתיחת תכנית חיסכון לעתיד הילדים, לחצו כאן >>

החברה המנהלת מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ מבית מיטב דש ואיילון ביטוח. האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. מידע זה נכון למועד כתיבתו, ההסדר התחקיתי והכללים החלים בנוגע לכל אחד מהמוצרים המפורטים עשויים להשתנות מעת לעת.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 1 שנים

    סופר חשוב לכל הורה

  • לפני 1 שנים

    אמ:לק. מדינת ישראל תחייב כל אזרח צעיר לחסוך 10K.
    את הסכום יפקיד להשקעה באינדקס מניותת המדינה.
    עבירה על חוק זה תיגרור עונש.

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: "מדינת ישראל צריכה לשנות את ברירת המחדל בתוכנית חיסכון לילד"
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.