תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

ראש בראש: ביטוח מנהלים מול קרן פנסיה – מה עדיף?

ביטוח מנהלים או קרן פנסיה? שני המוצרים נועדו להבטיח לכם קצבת פנסיה חודשית לאחר פרישתכם מהעבודה, אבל חשוב מאוד שתכירו מספר הבדלים ביניהם: סוג החוזה, כיסויים ביטוחיים, מקדם המרה ודמי ניהול

קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים, שני מוצרי החיסכון הנפוצים ביותר בשוק החיסכון הפנסיוני, נועדו להבטיח לכם קצבה חודשית לאחר הגעתכם לגיל הפרישה מעבודה. איזה מהם עדיף מבחינתכם? מיד ננסה לסייע לכם לברר, כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת.

ניתן לראות כי יותר ויותר אנשים מוטרדים כיום ממה שיהיה לאחר שיפרשו לפנסיה והאם יצליחו לשמור על רמת החיים שאליה התרגלו

לפני הכול, חשוב להבין כי העולם הפנסיוני עבר תהפוכות רבות בשנים האחרונות – ובהתאם השתנו, גדלו או קטנו גם ההבדלים בין קרנות הפנסיה לביטוחי המנהלים. רפורמות שהממשלה ביצעה במשך השנים שינו את המצב מהקצה אל הקצה, כשהאחריות עוברת בהדרגה מהמדינה אל החוסכים עצמם.  

ביטוח מנהלים או קרן פנסיה? ההבדלים בין שני המוצרים ניתנים לחלוקה לחמישה פרמטרים עיקריים: 

1. סוג החוזה

קרן פנסיה מנוהלת בהתאם לתקנון שניסח הגוף המנהל אותה, בכפוף לאישור משרד האוצר. התקנון יכול להשתנות במהלך השנים, אולם כל שינוי מחייב אישור של המפקח על הביטוח.

ביוני 2018 צפויות קרנות הפנסיה החדשות בישראל להתחיל לפעול, מתוקף יוזמה של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, על פי תקנון אחיד. התקנון האחיד אמור להקל על החוסכים בבחירת קרן הפנסיה בה הם מעוניינים לחסוך ולאפשר להם להתרכז בפרמטרים חשובים כמו תשואות, דמי ניהול, איכות השירות ועוד. כמו כן, צפוי התקנון האחיד לסייע ביצירת תחרות הוגנת בין קרנות הפנסיה. המצב הנוכחי, בו פועלות קרנות הפנסיה לפי תקנונים שונים, מקשה על השגת מטרות אלו.

ביטוח מנהלים, לעומת זאת, הוא פוליסה – כלומר: חוזה בין המבוטח לחברת הביטוח. משמעות הדבר היא ששני הצדדים לא יכולים לשנות את החוזה באופן חד צדדי במשך תקופת הביטוח.

2. כיסויים ביטוחיים

בקרן הפנסיה, הכיסויים הביטוחים הם בבחינת "בילד-אין"; ניתן לצמצם אותם או אף לוותר על חלקם, אולם באופן עקרוני הם מובנים במוצר.

קרן פנסיה מבוססת על מנגנון של ביטוח הדדי. מי שנושא בסיכון הם כלל העמיתים ולכן עלויות הביטוח זולות במיוחד. כפועל יוצא מכך ולאור הערבות ההדדית בקרן הפנסיה, מתבצע בכל רבעון מאזן אקטוארי אשר תוצאותיו ייתכן וישפיעו על העמיתים בקרן, בהגדלה או הפחתה של החיסכון.

בביטוח מנהלים, הפוליסה יכולה להיות מורכבת 100% מחיסכון. עם זאת, נהוג להוסיף בביטוחי המנהלים ביטוח לאובדן כושר עבודה ו/או ביטוח חיים במקרה של פטירה.

בביטוח המנהלים כל לקוח "עומד בפני עצמו" מול חברת הביטוח, גם אם הצטרף באמצעות מעסיק והוא נדרש למלא הצהרת בריאות ואף עלול להידחות על ידי חברת הביטוח.
גם בקרנות פנסיה נדרש, לרוב, למלא הצהרת בריאות. יחד עם זאת, בתנאים מסוימים, ניתן לקבל פטור ממילוי הטופס.

בשורה התחתונה של סעיף זה, ניתן לומר כי הכיסויים הביטוחים בביטוחי המנהלים יקרים יותר, בין היתר, בגלל שחברת הביטוח נושאת באופן ישיר בסיכון ואין תלות הדדית בין המבוטחים כפי שיש בקרנות הפנסיה.

להצטרפות לקרן הפנסיה של ישראל, לחצו כאן >

קראו עוד במגזין:

 

 

3. דמי ניהול

גם בסעיף זה ישנם הבדלים בין שני המוצרים: לרוב, דמי הניהול בביטוחי המנהלים גבוהים מדמי הניהול בקרן הפנסיה. הפערים בין שני המוצרים התרחבו מאוד, לרעת ביטוחי המנהלים, לאחר יישום הרפורמה של קרן פנסיה ברירת מחדל, שעליה תוכלו לקרוא כאן.

הפערים יכולים להיווצר, בין היתר,  בגלל הסיכון הגדול שחברות הביטוח המשווקות ביטוחי מנהלים לוקחות על עצמן, בשל מקדם ההמרה המובטח (ראו פירוט בהמשך) –  וכן בגלל העובדה שבפוליסות שנפתחו לאחר ינואר 2013 הוזלו דמי הניהול בביטוח המנהלים לשיעור של 4% מההפקדות החודשיות ו-1.05% מהצבירה. כך או אחרת, קשה להשוות את זה, למשל, לתנאים המוצעים בקרן הפנסיה ברירת המחדל שלנו במיטב דש: 1.31% מההפקדות ו-0.01% מהצבירה, עם הבטחה לדמי ניהול קבועים במשך 10 שנים לפחות.

4. מדיניות השקעה

חברות הביטוח נהנות ממדיניות "השקעה חופשית", כך שהלכה למעשה כל הכספים בביטוחי המנהלים מושקעים בשוק ההון החל משנת 1991. חוסכים רבים כבר נחשפו גם לצד הפחות נעים של "החופש הזה", כאשר הפסידו עשרות אחוזים מהשקעותיהם בביטוחי המנהלים כגון המשבר הפיננסי הגדול ב-2008.

בקרנות הפנסיה לעומת זאת, כ-30% מהכספים מושקעים באג"ח מיועדות הנושאות תשואה בריבית של 4.86% צמודה למדד (נכון להיום). מדובר בהטבה משמעותית מאוד בסביבת הריבית הנמוכה בה אנו חיים כיום.

poll questionאיך אתם חוסכים עבור הפנסיה שלכם?

5. מקדם המרה

מקדם ההמרה הוא מספר המייצג את תוחלת החיים שחברת הביטוח מעריכה בנוגע ללקוחותיה. מספר זה, כשהוא מחולק מול הכספים שנצברו, קובע את גודל הקצבה שתקבלו מדי חודש.

עד ינואר 2013, המקדם בביטוח המנהלים היה מובטח – והעניק למוצר זה יתרון על פני קרנות הפנסיה. אולם ב-2013 זעזע אגף שוק ההון את השוק הפנסיוני, כשהחליט לאסור על חברות הביטוח לשווק ביטוחים המבטיחים מקדם מובטח.

במלים אחרות: ביטוחי המנהלים של חברות הביטוח לא יכולים יותר להבטיח הגנה מפני עלייה בתוחלת החיים (למעט מצטרפים אחרי גיל 60) – וכך התפוגג ונעלם היתרון המובהק ביותר שלהם על קרנות הפנסיה. כמובן, מי שמחזיק פוליסות ביטוח מנהלים מלפני 2013 ייתכן שיש לו בפוליסה מקדם  המרה מובטח - מומלץ לוודא זאת מול איש מקצוע.

בשורה התחתונה, ניתן לראות כי יותר ויותר אנשים מוטרדים כיום ממה שיהיה לאחר שיפרשו לפנסיה והאם יצליחו לשמור על רמת החיים שאליה התרגלו. בהקשר זה, קרן הפנסיה היא מוצר עם דמי ניהול זולים שנותן פתרון מלא לחוסך הממוצע והגנות ביטוחיות במשך תקופת החיסכון.

את ביטוח המנהלים, לעומת זאת, ניתן לדמות לחליפה התפורה לפי מידת הלקוח ובהתאם לצרכיו - ולכן, גם יקרה יותר. בכל מקרה, בכדי לענות על השאלה האם כדאי ביטוח מנהלים או קרן פנסיה, מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע לפני כל בחירה משמעותית שתקבלו במסלול הפנסיוני. גם אם אתם רק בעשור השני או השלישי לחייכם – ובוודאי אם אתם בעשורים הרביעי והחמישי - אלו החלטות שעשויות להשפיע מאוד על חייכם בהמשך הדרך.

להצטרפות לקרן פנסיה ברירת מחדל, לחצו כאן >

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 5 שנים

    יש הבדל גם בכיסוי לאובדן כושר עבודה. בקרן פנסיה משלימים עד 75% משרה (כלומר אם איבדת מחצית מכושר עבודתך הקרן תשלם לך 25% משכרך). לעומת זאת בביטוח מנהלים אם אתה מסוגל לעבוד שעתיים ביום לא תקבל דבר (כלומר בחצי משרה לא תקבל כלום).
    לכן מבחינת הכיסוי הביטוחי קרן פנסיה עדיפה

  • לפני 5 שנים

    מקדם הקצבה (שאינו קבוע אלא זוחל) הוא אישי - סוכני הביטוח לא מגלים שבן/בת הזוג שלכם לא יוכל להנות ממנו במקרה של מוות שלכם חס ושלום. אחרי 120 חודשים הקצבה שלו / שלה תופסק. לא מאמינים - שאלו.

  • לפני 5 שנים

    קללללל קרן פנסיה. מה נסגר עם אנשים שעדיין עושים ביטוחים יקרים שטוחנים להם את העתיד??

  • לפני 5 שנים

    רק ביטוח מנהלים
    חןזה המקדם מתקבע בגיל 60 אין ערבות הדדית

  • לפני 5 שנים

    לא מבין איך אנשים עוד עושים היום ביטוח מנהלים. מוצר נחות שאוכל לך עשרות טחוזים מהכסף

  • לפני 5 שנים

    לא כתבתם מה קורה במקרה של חס ושלום בתאונה או נכות או מקרה מוות. מה ההבדל בניהם. ומה קורה עם הביטוח חיים וחסכון עצמו לאן זה הולך.במקרה מוות או נכות.

  • לפני 5 שנים

    בלי לחשוב פעמיים. רק קרן פנסיה אלא אם מרוויחים מעל 20 אלף ואז אפשר לשקול פיצול

  • לפני 6 שנים

    רוב ביטוחי המנהלים הם במחירים מטורפים שלא מצדיקים עצמם

  • לפני 6 שנים

    "שכחו" להזכיר את הקיצוצים בקרן פנסיה שמתרחשים כל כמה שנים במבגרת הערבות ההדדית. מנסים כעת אפילו לקצץ בקרנות של של פנסיונרים

    • לפני 6 שנים

      אוייש גם אתה סוכן ביטוח שמחפש עמלה? ברור שקרנות הפנסיה עדיפות לגמרי, אלא אם יש לך ביטוח עם מקדם אטרקטיבי מלפני 2011. כל השאר זה קשקוש

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: ראש בראש: ביטוח מנהלים מול קרן פנסיה – מה עדיף?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.