תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

8 עקרונות לחינוך פיננסי לילדים

14/02/2022

התנהלות כלכלית חכמה היא מכישורי החיים החשובים ביותר שאתם חייבים ללמד את הילדים שלכם. הכירו את כללי היסוד לחינוך כלכלי ביתי - ולא, אתם ממש לא צריכים בשביל זה תואר בכלכלה

לפתיחת חיסכון מיטב דש קידס, לחצו כאן >>

עם יד על הלב, האם בילדותכם הוריכם דיברו איתכם בפתיחות על כסף והתנהלות כלכלית? רבים מאיתנו גדלו באווירה שבה דיבור על כסף היה טאבו, אבל הזמנים השתנו והיום אין מחלוקת שחינוך פיננסי מילדות חיוני לפיתוח גישה בריאה לכסף ולהתנהלות כלכלית חכמה בבגרות.

כדי שהילדים יגבשו התייחסות בריאה לכסף, דברו איתם על הנושא בגובה העיניים, בנינוחות ובענייניות. שדרו להם ראייה אופטימית שלפיה התנהלות כלכלית אחראית, תכנון מראש וחיסכון למטרות חשובות מאפשרים איכות חיים לאורך זמן והגשמת חלומות.

קראו עוד במגזין:

 

האחריות העיקרית להקניית החינוך הפיננסי היא עלינו, ההורים, ממש כפי שאנחנו מלמדים את הילדים איך לחצות כביש. אז איך מחנכים את הילדים להתנהלות כלכלית חכמה? אלה העקרונות המרכזיים שחשוב להכיר:

דברו על זה

שלבו את הדיבור הפיננסי בשיח המשפחתי השוטף, כך שהדיבור על כסף יהפוך לחלק טבעי מהתקשורת בבית. רצוי שההתייחסות השגרתית לכסף תכלול הסברים על מושגים פיננסיים, ולצידם שיתוף, קבלת החלטות משותפות ויצירת אווירה נוחה המעודדת התייעצות והעלאת שאלות. החיים הם השיעור הטוב ביותר, נצלו מצבים יומיומיים להרחיב את השיח על הנושא.

דוגמאות לא חסרות: צרפו את הילדים לקניות בסופר והמחישו להם קנייה לפי רשימה והשוואת מחירים; שבו איתם כשאתם מזמינים מוצרים און־ליין; גשו איתם לכספומט; עברו איתם על פירוט כרטיס האשראי; שוחחו איתם על נושאים כלכליים שעולים לכותרות; היו מעורבים כשהם פותחים חשבון בנק ראשון.

התחילו מגיל צעיר

כמעט אין גיל צעיר מדי לחינוך כלכלי. כמובן, התאימו את השיחה, ההסברים, המינונים, הדוגמאות וההתנסות לכל ילד לפי גילו, הבנתו ותחומי העניין שלו. עם פעוטות וילדים קטנים אפשר למשל לשחק במשחקים המדמים חנות שבה בני המשפחה מוכרים וקונים מוצרים בכסף מדומה, או אפילו במטבעות אמיתיים. בהמשך התאימו את מידת החשיפה להתנהלות כלכלית בהתאם להתפתחות הילדים.

חנכו לאחריות כלכלית

כדי להנחיל לילדים בסיס להתנהלות כלכלית אחראית, אתם ממש לא צריכים להיות כלכלנים. זכרו שהמסרים הבסיסיים והחשובים ביותר שכדאי להטמיע בילדים הם:

  •   להתרגל לחיות רק מהכסף הקיים, ולא להסתמך על הלוואות.
  •   ללמוד לתעדף הוצאות ורכישות, ולדעת להתמודד עם פיתויים.

ברוח המסרים הללו למדו את הילדים בין השאר את הדברים הבאים:

  •  ההבדל בין מה שצריכים למה שרוצים
  •  הקשר בין עבודה לכסף ולרכישות
  •  חשיבות החיסכון וסוגי חסכונות
  •  הרגלי צריכה חכמים
  •  ערך הכסף
  •  אחריות כלכלית אישית
  • ניהול תקציב אישי ומשפחתי
  •  הצבת מטרות כלכליות והדרך להשיג אותן
  •  השקעות ואפיקי השקעה
  •  התנהלות נכונה מול גופים פיננסיים
  •  מיצוי זכויות
  •  ריבית ותשואה

מרגישים שאתם עצמכם לא מבינים מספיק? שתפו את הילדים בכך בכנות והתעמקו ולמדו יחד איתם.

רוצים להשקיע בעתיד הילדים? לחצו כאן >>

poll questionהאם ומתי פתחתם חסכונות לילדים שלכם?

שמרו על גישה חיובית

כדי שהילדים יגבשו התייחסות בריאה לכסף, דברו איתם על הנושא בגובה העיניים, בנינוחות ובענייניות. שדרו להם ראייה אופטימית שלפיה התנהלות כלכלית אחראית, תכנון מראש וחיסכון למטרות חשובות מאפשרים איכות חיים לאורך זמן והגשמת חלומות. שלבו כיף ושמחה בהתייחסות לכסף. למשל, שחקו איתם מגיל קטן משחקים כמו מונופול ומשחקי דמיון.

השתדלו להימנע מיצירת תחושות שליליות כמו לחץ, מבוכה, כעס, אשמה או בהלה סביב השיח הכלכלי. אם אתם במשבר כלכלי, הסבירו לילדים את המצב בהתאם לגילם, מבלי להטיח בהם אשמה. אם לא תשתפו אותם, הם ממילא ירגישו את המתח באוויר ועלולים לדמיין קטסטרופה גרועה מהמציאות או לפתח רתיעה ותחושת חוסר מסוגלות להתמודד עם אתגרים כלכליים.

ניהול שיח שוטף וטבעי על כסף יסייע לכם לתווך לילדים גם מצבי משבר. הסבירו החלטות כלכליות בנימוקים הגיוניים וברוגע, למשל: "לא נקנה לך בקרוב מחשב חדש כי ההוצאה הזאת לא כלולה בתקציב שתכננו". עם זאת, שקלו את גבולות החשיפה. לדוגמא, רבים בוחרים לא לשתף את ילדיהם בגובה המשכורות והחסכונות שלהם.

הציבו גבולות

הציבו לילדים גבולות צרכניים ברורים מגיל צעיר. הרגילו אותם שאתם לא קונים כל מה שמתחשק להם, אלא מתנהלים לפי גבולות שהובהרו מראש. לדוגמא, ביציאה לקניות קונים רק מה שמחליטים עליו מראש, מקציבים לילד סכום מסוים לרכישת צעצוע לפי בחירתו, או מאפשרים לכל ילד לבחור ממתק אחד.

אם תרגילו את הילד כבר בגיל 3 שאתם שומרים על קור רוח ולא שולפים את הארנק גם כשהוא משתטח על רצפת הקניון ודורש שתקנו לו צעצוע כלשהו בצרחות של "אבל בא לי את זה!" – תעזרו לו לפתח מודעות לערך הכסף, צרכנות חכמה ויכולת להתמודד עם פיתויים.

ספקו דוגמה אישית

כמו בכל תחום, גם בנושאים פיננסיים הילדים סופגים ערכים קודם כל מהדוגמה האישית שהם רואים בבית. זכרו זאת כשאתם, ההורים, מדברים ביניכם על כסף, יוצאים לקניות (עם רשימה), מתעדפים הוצאות, מנהלים תקציב משפחתי, מנהלים חסכונות, עוקבים אחרי החסכונות, משקיעים, מנהלים את חשבון הבנק, בוחרים מותגים או מוותרים עליהם. שתפו את הילדים בהצלחות ובטעויות שלכם. כך הם יפנימו שלטעות זה אנושי ושיש דרכים לקחת אחריות ולתקן. אם הרשימה שפירטנו גורמת לכם לזוז באי־נוחות ולהיזכר שגם ההתנהלות שלכם זקוקה לרענון, זו אכן הזדמנות לפעול לשיפור. זכרו שהילדים מסתכלים עליכם ומפנימים.

תנו דמי כיס

לדמי כיס יש היבט חינוכי חשוב וייחודי. זו הזדמנות נהדרת להקנות לילדים בדרך ישירה ומתגמלת ערכים של הכרה בערך הכסף, אחריות אישית, דחיית סיפוקים, תחושת עצמאות, צרכנות חכמה, תכנון כלכלי וניהול תקציב. אפשר להתחיל בהענקת שקלים בודדים בגיל הגן ולהעלות את הסכומים בהדרגה. כדאי לערוך עם הילדים תיאום ציפיות תקופתי בהתאם לגילם, ולהבהיר להם מה אתם מצפים שהם ייקנו בדמי הכיס ומה תמשיכו לממן בעבורם. כוונו את הילדים, לוו אותם בניהול הכסף ועודדו אותם לחסוך בקביעות חלק מדמי הכיס לרכישות גדולות בהתאם לסדר העדיפויות שהם יגדירו.

חסכו לילדים

נהלו לכל אחד מהילדים חיסכון ייעודי, שיעמוד לרשותו כשיתבגר. התחילו בכך מגיל צעיר ככל היותר, והשתדלו להפקיד בקביעות ואף להוסיף לחיסכון סכומים חד־פעמיים כמו מתנות ללידה ולבת מצווה. הסבירו לילדים על החיסכון, חשיבותו, אפיק החיסכון שבחרתם והסיבה לבחירה. כמו כן הסבירו להם על מיזם "חיסכון לכל ילד" שהמדינה מנהלת עבורם, על חשיבותו, יתרונותיו, היקפו, המסלול שבחרתם במסגרתו והסכומים המוגבלים המופקדים בו, שיצטברו לסכום שלא יספיק להם לתחילת החיים הבוגרים.

מיטב דש קידס הוא פתרון מצוין להורים שרוצים לחסוך לילדיהם סכום שיספק להם התחלה קלה יותר לחייהם הבוגרים. זהו מכשיר חיסכון המבוסס על קופת גמל להשקעה ומציע יתרונות רבים לחיסכון לכל טווח ולכל מטרה. בין יתרונותיו בולטים גמישות בתדירות ההפקדות וגובהן, נזילות מלאה, דמי ניהול אטרקטיביים, הטבות מס ומגוון מסלולי השקעה בשוק ההון המנוהלים בידי מומחי השקעות מנוסים.

לפתיחת תכנית חיסכון לעתיד הילדים, לחצו כאן >>

החברה המנהלת מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ מבית מיטב דש ואיילון ביטוח. האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. מידע זה נכון למועד כתיבתו, ההסדר התחקיתי והכללים החלים בנוגע לכל אחד מהמוצרים המפורטים עשויים להשתנות מעת לעת.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 2 שנים

    איך מוסיפים את הכתבה לרשימת הקריאה שלי?

  • לפני 2 שנים

    מיטב דש קידס מה הם דמי הניהול, מה הוא מסלול ההשקעה, לוח זמנים שבו ניתן מומלץ למשוך את הכסף?

    • לפני 1 שנים

      שלום מירי,

      דמי הניהול במסגרת קופת הגמל להשקעה "מיטב קידס" הם 0.7% לשנה מתוך יתרת החיסכון.
      מסלולי ההשקעה מפורטים בדף הבא:
      https://www.meitavdash.co.il/products/gemel-invest/?ref=narrowLinksBanner-gemel-invest-10372#10372
      לגבי מועד משיכת הכספים - הכספים נזילים בכל עת ומרגע הגשת הבקשה זמן הטיפול הוא 4 ימי עסקים + יום נוסף לצורך ביצוע העברות בנקאיות בין בנקים.

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: 8 עקרונות לחינוך פיננסי לילדים
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.